HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny våg av skadegörelse hos Hoforshus

Hofors Sönderslagna lysrör i trapphus och hissar, rökning i källarutrymmen och runtkastat toalettpapper. Det är exempel Hoforshus ger på vandalism i deras fastigheter den senaste tiden. Nu ber bolaget sina hyresgäster att hålla extra utkik och anmäla allt de ser.
Foto: Lena Mattsson/Mats Jonsson
Några av Hoforshus fastigheter i centrum har drabbats av skadegörelse. Reima Wårvik, ordförande i Hyresgästföreningen i Hofors, hoppas att den trygghetsvandring föreningen tillsammans med Hoforshus, polisen och kommunens säkerhetschef ska genomföra i ett av de drabbade bostadsområdena 14 mars kommer att leda till konkreta åtgärder.

Hoforshus håller tillsvidare väntrummet på busstationen stängt efter skadegörelse, men även bostadshus i centrum har drabbats.

– Jag fick höra i går från en hyresgäst i höghusen på Hantverkargatan att det har varit några där som sprungit i trappen och gjort något sattyg, men jag vet inga detaljer ännu. Det bor många äldre personer där och de blir förstås oroliga, säger Reima Wårvik som är ordförande för Hyresgästföreningen i Hofors.

Läs ocksåSprängd toalett och brand i badhus – hyresgästerna drabbas

Lägenhetshusens portar står olåsta under dagtid.

– De låses kvälls- och nattetid som de flesta hyreshus. Skulle vi låsa dem dagtid skulle det bli besvärligt med tillgängligheten. Men det där är förstås alltid en svår avvägning, säger Christian Rickardsson, vd på Hoforshus.

Vissa bostadsbolag på andra orter använder elektroniska lås som är påslagna dygnet runt, för att minska risken för att obehöriga tar sig in, men Hoforshus har i dagsläget inga planer på att byta ut låsen.

Läs ocksåDrogpåverkad bröt sig in i hyreshus - trodde sig vara jagad av vildsvin

– Nej, inte i brådrasket. När vi behöver byta låssystem av åldersskäl ser vi över om något behöver ändras, säger Christian Rickardsson.

Han vet inte om personerna som har förstört saker och skräpat ner är hyresgäster hos dem eller kommer utifrån.

– Som jag förstår har det här hänt under kvällstid, när portarna är låsta, så frågan är hur de har kommit in, säger Reima Wårvik.

Läs ocksåSå mycket vill värdarna i Aros-Gävle höja hyran med 2021

Hyresgästföreningen ordnar med jämna mellanrum trygghetsvandringar tillsammans med Hoforshus, Hofors kommuns säkerhetschef och polisen, för att se över vad som kan göras för att öka tryggheten för hyresgästerna. Torsdag 14 mars kommer en trygghetsvandring att hållas vid höghusen på Hantverkargatan, och alla hyresgäster som vill är välkomna att delta.

Läs också Våg av skjutningar sprider sig i Uppsala Hyresgäst i Växjö gav sig på sina grannar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.