Annons

Stora brister i nya hyresrätter – 108 badrum måste renoveras

Haninge Elfel som gör att tv:n stängs av när ytterlampan tänds. Och över 100 nya badrum och ytterdörrar som måste bytas. Listan på brister är lång i Riksbyggens nya lägenheter i Västerhaninge. Nu kräver hyresgäster mer kompensation.
Foto: Kenneth Samuelsson
Lars-Erik Berglund, gillar närheten till naturen men vill ha mer kompensation för bristerna i Riksbyggens lägenheter i Västerhaninge.

Riksbyggens satsning på hyresrätter i Ribby Ängar i Västerhaninge blev ingen hit. Varken för bostadsbolaget eller hyresgästerna som flyttade in. Hyresgästerna har fått leva med stora brister under flera år. Några exempel är att 108 badrum måste renoveras och lika många ytterdörrar bytas, vissa lägenheter är så lyhörda att hyresgäster störs och en del har svårt att sova.

Det slutade med att en hyresgäst i området hörde av sig till Lollo Nordborg, vice ordförande i lokala hyresgästföreningen Åby i Västerhaninge och ordförande i Haninges förhandlingsdelegation.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– När jag fick reda på alla brister så tog jag initiativ till ett möte mellan Riksbyggen och hyresgästerna i december, säger hon.

På mötet presenterade Riksbyggen hur de skulle gå vidare. Flera som var med på mötet vittnar också om att Riksbyggens representanter erkände att de ”köpt grisen i säcken” när de upphandlade bolaget som byggde hyresrätterna.
– Riksbyggen har börjat att åtgärda bristerna men det kommer att ta tid. Men min känsla är att Riksbyggen vill rätta till felen, säger hon.

Hem & Hyra har pratat med hyresgästerna Dragana Kljajic, Johanna Stenlund och Lars-Erik Berglund, som alla räknar upp otaliga brister i lägenheterna. Lars-Erik Berglund betalar 9 600 kronor för sin tvåa och tycker hyran är alldeles för hög i förhållande till kvalitén.
– Det är lyhört som sjutton och ventilationen är dålig säger han.

Läs ocksåAnnika Backlund svarar på kritiken mot AB-hem: "Jag vill vara en bra värd"Annika Backlund, halvkroppsproträtt, i blont hår och blåmönstrad kofta, mot en grå bakgrund med sol som faller in snett ovanför henne. AB-hem får kritik av hyresgäster på flera orter för brister i lägenheterna och i underhållet.

Men han tycker att det har blivit bättre efter mötet med Riksbyggen i december.
– Felanmälningarna åtgärdas snabbare nu i alla fall, säger han.

Annons

Hyresgästerna har kompenserats för renoveringen av alla badrum och sluppit årlig hyreshöjning under flera år. Men Lars-Erik Berglund, tycker inte det räcker.
– Vi måste kompenseras mer, till exempel gratis persienner eller nåt annat, säger han.

Johanna Stenlund tycker det är jobbigt att det är väldigt lyhört att hon hör grannarna även när de har normal volym på musik. Ett annat problem är golven.
– De sviktar när katten går på dem, menar hon.

Läs ocksåHär tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart”Rolf Ohlson, Maria Verlin och Susanne Sundström står på en snöig innergård i vinterklader. I bakgrunden syns gråmålade trähus med vita detaljer. Rolf håller en bunt dokument i handen och det snöar. Hyresgäster hos AB-hem kritiserar brister i lägenheterna och i skötseln.

Hon och flera andra klagar också på el-fel.
– När vi tände utelampan så stängdes tv:n av, sedan gick den på igen. De sade att det var lampor från 90-talet och att det inte fanns reservdelar, säger hon.

Carl-Johan Hansson, Chef Affärsområde Fastigheter på Riksbyggen, förklarar att mycket blev fel när hyresrätterna byggdes.
– Riksbyggen bröt avtalet med företaget som byggde lägenheterna redan innan det färdigställts och har sedan dess arbetat med att rätta till alla brister. Det har tagit över ett år, säger han.

Förutom att alla 108 badrum måste göras om och alla ytterdörrar måste bytas så har det varit problem med elementen. Smuts i elementvattnet har gjort att termostater har behövts bytas ut.
– Utöver det har skåpsluckor kärvat och golv och trösklar varit felaktigt monterade och behövts ses över. Men vi ska åtgärda alla bristerna, säger han.

Annons

Flera hyresgäster klagar på att det är väldigt lyhört, vad gör ni åt det ?
– Det stämmer och nu ska vi ljudisolera bjälklagen mellan 50 lägenheter. Detta gör att 25 lägenheter måste evakueras under byggtiden, men de slipper betala hyra under tiden och vi hjälper till att packa, säger han.

Tidigare hade badrummen vattenburen värme som ingick i hyran. Men när badrummen renoveras så drivs golvvärmen på el som hyresgästerna får betala. Hur ser du på att det blir som en extra hyreshöjning?
– Vi ska diskutera med Hyresgästföreningen om förändringen skall vara hyresreducerande eller ej. Golvvärmen är inte en del av uppvärmningen utan endast komforthöjande.

Hyresgäster vill ha kompensation för alla brister som varit, kommentar?
– Vi har kompenserat dem genom att inte höja hyran någon gång sedan inflytt 2016 och vi kommer inte att höja förrän alla bristerna är åtgärdade, vilket blir under 2020, säger han.

Hur mycket extra har det här kostat er?
– Jag vill inte gå in på siffror, men det här är en dålig affär för oss, säger han.

Läs också Johannas kök faller sönder - över 70 lägenheter synas i stor insats mot hyresvärd Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten Arga hyresgäster i nybyggt hus ger inte upp – kräver att felanmälan ska fungera

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.