Annons

Nya hyror i centrum för manifestation i Varberg

Varberg Godkänn inte den nya hyran. Det var Hyresgästföreningens budskap vid en torgaktion i Varberg i helgen. På kuppen fick man nya medlemmar.

För snart två veckor sedan havererade årets hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och ett 80-tal privata hyresvärdar i Varberg, företrädda av Fastighetsägarna.

Knappt hade parterna lämnat förhandlingsbordet förrän drygt 2 200 hyresgäster fick ett brev från Fastighetsägarna, där varje enskilt hushåll uppmanades acceptera höjd hyra. Den som inte gör det kallas till hyresnämnden, enligt brevet.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Formuleringen har av ett flertal hyresgäster uppfattats som hotfull, vilket har väckt både oro och ilska. Hyresgästföreningen i Varberg har blivit i det närmaste nerringd av hundratals medlemmar, enligt föreningens ordförande Kerstin Isaksson.

– Vi har fått jättemycket reaktioner, säger hon.

Annons

På lördagen anordnade Hyresgästföreningen en manifestation på Stora torget med budskapet ”Godkänn inte den nya hyran”. I stället råder man berörda hyresgäster att fortsätta att betala sin gamla hyra. Då är det upp till värden att få höjningen prövad i hyresnämnden.

Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i GöteborgFörhandlingarna om hyrorna för 28 000 hushåll i Göteborg har brakat samman. Nu vill flera hundra privata hyresvärdar att hyresnämnden utser en skiljeman för att lösa stortvisten.

Medlemmar i Hyresgästföreningen behöver inte själva närvara om en prövning skulle bli aktuell, utan kan få hjälp av ett ombud. Flera förbipasserande Varbergsbor valde i helgen att gå med i föreningen av den anledningen, enligt Kerstin Isaksson.

Derome förvaltning, Varbergs största privatvärd, är ett av de bolag som företräds av Fastighetsägarna. Fastighetschef Christian Kylin är i efterhand självkritisk till hur brevet till hyresgästerna har formulerats.

Annons

– Jag har hört lite kritik om att folk blev rädda för att till exempel bli vräkta, och det var verkligen inte meningen. Vi ville vara tydliga med vad som händer, men har inte nått fram hela vägen och tar till oss av kritiken, säger han till Sveriges Radio Halland.

Läs ocksåLungsjuka Anneli, 63, instängd hemma i tre år – värden stoppade hjälpenLungsjuka Anneli är fast i sin lägenhet hos Primula
Läs också Militärklädd hyresgäst skrämde grannar i källaren – får bo kvar Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Stor hyresuppgörelse klar i Göteborg – gäller 40 000 hushåll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.