Annons

Militärklädd hyresgäst skrämde grannar i källaren – får bo kvar

Västmanland En hyresgäst i Västerås anklagas för att ha skrämt och varit hotfull mot sina grannar och mot bostadsbolagets personal. Den privata hyresvärden har flera gånger försökt få honom vräkt. Men nu beslutar hyresnämnden för andra gången att han får bo kvar.
Foto: Monika Steczkó
Hyresnämnden i Västerås beslutar för andra gången att en hyresgäst får bo kvar, trots att värden vill få honom vräkt.

Redan 2018 ställde sig hyresnämnden på mannens sida och beslutade att han får behålla sitt hyreskontrakt. Några år senare fick hyresvärden åter igen nog och ansökte i augusti i fjol till hyresnämnden om att få vräka honom, men får i ett beslut från den 16 februari åter igen avslag.

Mannen har bott i ettan sedan 2014. Anledningen till att hyresvärden inte vill ha honom kvar som hyresgäst är att han ska ha uppträtt hotfullt både mot andra hyresgäster och mot  personal.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Han ska även ha ockuperat tre utrymmen i källaren som inte är hans, däribland ett skyddsrum som han låst med lås och kätting.

Efter att mannen vid ett tillfälle fått en varning har han ringt till personal och ställt personliga frågor kring deras folkbokföring och egna boende, och berättade att han spelar in samtalen. Personalen upplevde samtalen som hotfulla och besvärande. Under hyresnämndssammanträdet vittnade flera av dem och berättade att det kommit in en hel del klagomål på hyresgästen.
En av de anställda uppger att han känt sig obekväm i kontakten med honom. ”Det har inte varit några direkt uttalade hot, men XX har ringt mycket, det har rört sig om timmar, och XX har spelat in samtalen”, står det i handlingarna från hyresnämnden.

Annons

Grannar har berättat att de känt sig hotade av mannen. Något som upplevs som hotfullt är att han brukar gå militärklädd, med kängor, hatt och kamouflagemönstrade kläder, i källargångarna.

Läs ocksåFastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad"

Samma anställde som berättade om telefonsamtalen har också sett honom i full militärmundering och vågar inte längre gå ned ensam till förråd i källaren.

Hyresgästen själv nekar till anklagelserna. Han har inte hotat eller skrämt någon. Under sammanträdet spelade han upp telefonsamtal med bostadsbolagets personal, som han menade var bevis på att han har haft ett muntliga avtal att ha rätt till förvaringsutrymmena.

Annons

Hyresnämnden anser inte att hyresgästen har uppfört sig så pass hotfullt att det skulle påverka hans hyreskontrakt. De slår fast att hyresgästen har levt i tron att han haft rätt att förvara saker i källarutrymmena, och att det åligger hyresvärden att bevisa vilket förråd som hör till vilken lägenhet. Ett förråd får mannen behålla, men han uppmanas att snarast tömma skyddsrummet som han förseglat med lås och kätting.

Läs ocksåHyrde ut rum i smyg – i hyresfemma som socialtjänsten betalade: "Undanhöll uppgifter"
Läs också Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.