HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya hyror klara i Söderköping

Söderköping Kommunägda Ramunderstaden höjer hyrorna med två procent vid årsskiftet. Ökade kostnader för el, värme, vatten och underhåll pekas ut som orsaker.
Foto: Jakob Kindesjö
Ramunderstaden hyr ut drygt 800 lägenheter i Söderköpings kommun.

Söderköpings kommunägda bostadsbolag Ramunderstaden, med drygt 850 lägenheter, höjde hyrorna med 0,85 procent under 2017 och 2018. Inför nästa år begärde bolaget en höjning med 2,85 procent, som efter förhandlingar med Hyresgästföreningen landade på en överenskommelse med 2 procent.

— Det de yrkade på tyckte vi var för högt och vi kom fram till att det här var en mer rimlig nivå. De har börjat jobba ikapp med underhåll och kommer att lägga en stor peng på underhåll framöver, säger Viktor Lagerlund, förhandlare på Hyresgästföreningen i Norrköping.

Läs ocksåKlart med nya hyror i Älvkarleby

För en hyresgäst som i dag betalar 6 000 kronor i månadshyra innebär hyreshöjningen ett påslag på cirka 120 kronor i månaden. De nya hyrorna träder i kraft vid årsskiftet. Orsaken till höjningen är bland annat höjda taxor för el, vatten, värme och underhåll. Men Ramunderstaden hade önskat en högre höjning.

— Vi har lagt en underhållsplan på 10,6 miljoner kronor, men i och med att vi inte fick vad vi begärde så blir konsekvensen att vi måste minska underhållet, säger Caroline Ring, vd på Ramunderstaden.

Enligt bolaget innebär 2 procent istället för 2,85 procent en minskning med cirka 500 000 kronor i underhållsbudgeten. Framöver kommer värden bland annat satsa på renoveringar av tak och ventilation på Husby backe. Ramunderstaden är dock nöjda med hur årets förhandlingarna har gått tillväga.

Läs ocksåHyreshöjningen den dubbla jämfört med i fjol

— Tidigare år så har vi mötts av nollbud. Nu har vi haft en dialog och ett situation där vi kunnat samtala och diskutera, det känns jättebra, säger Caroline Ring.

Ramunderstaden och Hyresgästföreningen har även kommit överens om att förlänga avtalen kring boendeinflytande och fritidsmedel.

Läs också Höjda hyror hos Victoria Park i Göteborg Sista stora hyresförhandlingen klar i Varberg Ett halvår senare – nu är hyrorna hos Rikshem i Uppsala klara

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.