Annons

Nya miljökrav i Eskilstuna

Eskilstuna ​​Eskilstuna kommunfastigheters nybyggnationer ska bli riktigt energisnåla. Om den politiska majoriteten får igenom sitt förslag på kommunstyrelsens möte i dag, tisdag, får lägenheterna göra av med bara hälften så mycket energi som Boverket rekommenderar.
– När det gäller nybyggnation är det inte alls svårt egentligen. Vi skriver ju in i våra krav vad vi vill ha, sedan får byggbolagen lämna anbud på vad det kan tänkas kosta, säger Kommunfastigheters ordförande, Birgitta Eriksson (Mp).
 
Statliga Boverkets byggnorm för bostäder är att man ska göra av med högst 110 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Men den politiska majoriteten i Eskilstuna kommun, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vill att båda de kommunala bostadsbolagen Eskilstuna kommunfastigheter och Torshälla fastighets AB ska klara sig på hälften.
 
Tanken är att den nya normen ska gälla både nybyggnationer som Holmenområdet i Torshälla, och upprustningar av äldre hus, som t ex miljonprogramsområdet Lagersberg.
 
– Det blir mer av en utmaning att hålla nere energin i Lagersberg som är byggt på 60-70-talen och måste upprustas ordentligt. Vi vill att det ska bli ett fint område. Jag har hört att Boverket kommer att skärpa energikraven på ombyggnationer, så det är bara dumt om vi inte gör det redan nu, säger Birgitta Eriksson.
 
Rusten av Lagersberg är på planeringsstadiet men beräknas rulla igång under hösten. Kommunfastigheter har tidigare räknat med att det kommer att kosta runt 150 miljoner kronor.
 
– Med de här energikraven kommer det att kosta mer, men exakt hur mycket har vi inte räknat ut än. Det är ofrånkomligt att det blir hyreshöjningar, men både för de boende och för oss som ägare blir det här en bra lösning på sikt. Vi får arbeta på andra sätt att spara pengar och få ner hyran, säger Birgitta Eriksson.
 
En lösning skulle kunna vara att ombilda en del av lägenheterna till bostadsrätter, att man själv äger sitt boende, men där finns ännu inga förslag lagda.
 
Om kommunstyrelsen i dag väljer att gå vidare med majoritetens förslag, kommer det upp för slutgiltigt beslut om nya ägardirektiv för de kommunala bolagen, på kommunfullmäktige i juni.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.