HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya ordföranden: Jag känner mig som Barack Obama

Stockholm "Det känns stort att en utlandsfödd svensk leder organisationen." Det säger Simon Safari ny ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm, som vill få ner upprustningshyrorna.

– Jag har tänkt på det en del sedan jag blev vald i lördags och Hyresgästföreningen ska ha en eloge för att de tar steget och väljer en svensk som är född utomlands till att leda organisationen. Jag känner mig som Barack Obama, säger Simon Safari.

Det har varit mycket internt tjafs och finns olika falanger inom Hyresgästföreningen region Stockholm. Hur ska du som ordförande förändra det?

Läs ocksåSimon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

– Jag och regionstyrelsen ska sträcka ut en hand till föreningarna i länet så att vi kan försöka förena oss. Vi är ju en och samma organisation och det interna tjafset och misstroendet måste ta slut. Nu måste vi sätta igång och jobba.

Vad kommer du att fokusera på som ordförande?

– Mycket fokus kommer att läggas på upprustningar, sedan tycker jag det är viktigt att driva på arbetet för att förnya folkrörelsen och se till att det byggs fler bostäder.

Läs också800 hyresgäster slipper hyreshöjningar på fem miljoner

Kan du utveckla vad du vill se för förändringar när det gäller upprustningar?

– Vi förlorar ofta upprustningsärenden, det blir ofta för höga hyreshöjningar. Vi måste analysera hur vi kan jobba för att hålla nere hyrorna. Det faktum att vissa bolag höjer hyran jättemycket vid upprustning medan andra håller nere nivåerna, visar att det går att hålla nere höjningarna.

Vilka bolag arbetar mest med att hålla nere hyrorna tycker du?

Läs också95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning

– Jag vill lyfta fram Familjebostäder, Botkyrkabyggen, Sigtunahem och Telge Bostäder. Botkyrkabyggen gör rätt som startar med två pilotprojekt innan de rustar upp alla lägenheter. I ett projekt har de som mål att hyreshöjningen ska bli cirka 20 procent.

Hur ska ni få bukt med de som höjer hyran mycket?

 – Vi måste göra en analys över vad som skiljer de som höjer mycket och de som höjer mindre och lära oss mer. Då kan vi sätta oss ned med bolagen och politiker och diskutera hur vi kan renovera så att människor kan bo kvar.

Du lyfts fram som en mjukis när det gäller ledarskap, hur ser du på den bilden av dig?

– Den stämmer nog till viss del, även om jag har en annan sida också. Men jag tror man kan flytta berg med visdom och kärlek. Vi är en kamporganisation och en intresseorganisation men måste använda sunt förnuft.

Sunt förnuft?

– Till exempel måste vi se våra egna problem men även motpartens problem, lägenheterna måste rustas upp. Men vi måste rusta upp så det blir bra för de som bor där.

Läs också Kritik mot allmännyttans hyreskrav: ”orimliga” Botkyrkabyggen: utsatta områden ska bort från lista 2025

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.