HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nyanlända ska lättare få förstahandskontrakt

Kalmar Det är svårt för nyanlända att komma in på hyresmarknaden. Men nu ska det bli lättare för dem att få ett förstahandskontrakt. Det är målet med ett  integrationsprojekt i Kalmar där Hyresgästföreningen medverkar. 

Hyresvärdar har fördomar om nyanlända medan de nyanlända inte känner till sina rättigheter och skyldigheter på hyresmarknaden. Det här har gjort att det varit svårt för nyanlända att få ett förstahandskontrakt. Men nu ska det bli ändring på det.

Ett nytt integrationsprojekt har startat på initiativ av Kalmar kommun. Syftet är att förbättra relationen mellan värdar och nyanlända och öka kunskapen hos båda grupperna.

Läs ocksåProtesterna hjälpte inte: Ludvikahem säljer 147 lägenheter

– Vi utbildar de nyanlända om hyresrätten som bostadsform och om deras rättigheter och skyldigheter. Det kan vara allt från praktiska frågor som källsortering och städning till mer juridiska frågor, berättar Robin Appelqvist, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen Sydost. 

Men det handlar också om att göra nyanlända till en mer accepterad grupp på hyresmarknaden. Projektet bjuder därför även in värdar till nätverksträffar och utbildningsinsatser.

– Vissa värdar har fördomar och förutfattade meningar om den här gruppen. Vi behöver fånga upp vad värdarna saknar och efterfrågar.

Läs ocksåDe lär känna Sverige med nål och tråd

Projektet har nyss börjat. Robin Appelqvist har varit ute och träffat nyanlända. Han menar att projektet redan gett goda resultat. Utbildningen har lett till att deltagarna lärt sig att bli en attraktiv hyresgäst och söka bostad.

– Många säger sig verkligen ha haft nytta av utbildningen. En har faktiskt redan fått ett förstahandskontrakt. 

Projektet ska också ge nyanlända mer kunskap om Hyresgästföreningens funktion för dem som hyresgäster. 

Läs ocksåBlåste folk med hyreserbjudande - åker ur sin lägenhet för gott
Läs också Kom inte överens: HMK får avgöra hyran i Nyköping Miljöinspektören: Stärk hyresgästernas rättigheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.