Annons

Nyproduktion dyrt för unga i Västsverige

Uddevalla I Trollhättan tar hyran i en ny tvåa 73 procent av en ung vuxens inkomst. Det visar siffror som Hyresgästföreningen tagit fram inför helgens bostadspolitiska satsning i Uddevalla.

I dag rullar Hyresgästföreningens bostadspolitiska utspel i form av en mobil lägenhet in i Uddevalla. Det blir startskottet för fyra intensiva dagar på orten med allt från lekfulla tävlingar till samtal med politiker och representanter för bygg- och bostadsföretag.

I eftermiddag blir det fokus på hyrorna i nyproduktion. Enligt siffror som Statistiska Centralbyrån (SCB) tagit fram är de så höga att unga vuxna i praktiken stängs ute från nybyggda hyresrätter. Hyresgästföreningen har låtit jämföra nettoinkomsten för 18-29 åringar med hyran för en nyproducerad tvårumslägenhet i Skövde, Borås, Uddevalla, Trollhättan och Alingsås. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Minst kvar i plånboken får unga vuxna i Trollhättan och Alingsås. De får lägga 73 respektive 76 procent av inkomsten på hyran för en nybyggd tvåa. Hyresgästföreningens mål är att hyran ska utgöra max 25 procent av den disponibla inkomsten.

Annons

När hyrorna för nyproducerade lägenheter äter upp en så stor del av inkomsten är det uppenbart att unga inte tillhör målgruppen för det som byggs. Det säger Lennart Derehag, ordförande i Hyresgästföreningens region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

I dag medverkar han i ett samtal i den mobila lägenheten som står parkerad i centrala Uddevalla. Temat är hur man ska kunna bygga så att alla har råd att bo. Övriga medverkande kommer från Uddevallahem, Fastighetsägarföreningen, kommunen, Sveriges Byggindustrier och nätverket jagvillhabostad.nu.

Annons
Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Den mobila lägenheten turnerar i hela landet och har tidigare bland annat stannat till i Borås.

Fakta: Ny lägenhet dyr för unga västsvenskar

Så här mycket av nettoinkomsten för unga vuxna (18-29 år) går till enbart hyran i en nybyggd tvårumslägenhet i fem västsvenska kommuner:

Skövde: 59 procent.
Borås: 59 procent.
Uddevalla: 65 procent.
Trollhättan: 73 procent.
Alingsås: 76 procent.

Källa: Hyresgästföreningen/SCB.

Läs också Hyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda" Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.