Annons

Nytt konstverk uppe efter mystiska konststölden – blev nedklottrat nästan direkt

Stockholm Ett stort konstverk skulle försköna kvarteret och få stopp på återkommande klotter. Men bara en månad efter invigningen försvann det spårlöst. Nu har hyresgästerna fått ett nytt – men strax efter blev det vandaliserat med klotter. "Vi blev väldigt ledsna över skadegörelsen", säger Ulrika Ljunggren Hårdberg, sekreterare i lokala Hyresgästföreningen Främlingen.
bild på konstverk på mur plus liten bild på klotterbild
Foto: Privat
Det nya konstverket kom upp i slutet av mars i år. Bara en månad senare hade den återkommande klottraren sprejat över konstverket.

I augusti förra året fick hyresgästerna på Främlingsvägen i Hägersten ett konstverk på en mur, som upprepade gånger utsatts för klotter.

Konstnären Amanda Cardell, som själv bor i kvarteret, anlitades för att göra verket, som är utfört i cortenstål. Det matchar de nya hyreshusen som byggdes 2012 i modern stil vars fasader är klädda i roströd cortenplåt, som i sin tur går i samma färg som de äldre husens tegelfasader. Motivet blev ett liggande träd med olika bladverk som utgår från de fyra kvartersnamnen som är uppkallade efter växter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Försvann spårlöst

Men konstverket hann bara hänga uppe i drygt en månad innan det försvann spårlöst.

Hem & Hyra har tidigare berättat om den mystiska stölden av det nästan 100 kilo tunga verket, som var fastskruvat med rejäla specialskruvar.

Stölden polisanmäldes men ärendet lades ner. Var det tog vägen är det fortfarande ingen som vet.

Annons
Läs ocksåMystisk konststöld förbryllar grannarna: "Jättekonstigt – det väger nästan 100 kilo"Mur där det stulna konstverket hängde samt bild på konstverket
bild på försvunnet konstverk
Ulrika Ljunggren Hårdberg vid muren där konstverket försvann förra året. Till höger bild från invigningen av det första konstverket.

– Vi blev så himla ledsna och besvikna när konstverket försvann. Stockholmshem tyckte att vi skulle ansöka om bidrag från den så kallade Stockholmshempotten till ett nytt konstverk och då gjorde vi det, säger Ulrika Ljunggren Hårdberg.

Hon är sekreterare i lokala Hyresgästföreningen Främlingen, där styrelsen varit drivande i att ta fram konstverken i kvarteret.

Som tur var fanns mallarna kvar så det gick att göra ett nytt verk till lägre kostnad. I slutet av mars kom det nya konstverket upp på samma plats som tidigare.

Klottraren dök upp igen

Det tråkiga var att klottraren, som misstänkts för att tidigare legat bakom flera målningar på väggar i området med en förkärlek för manliga könsorgan, dök upp bara en månad senare och sprejade över en del av konstverket.

En saneringsfirma var snabbt på plats, men saneringen gjorde att ytan förändrades och fick ett fettlager som förhindrade rostprocessen. Det gör att verket inte ser likadant ut som det första i färgen.

Annons

– Vi har försökt att rengöra den från fettlagret. Den här klottraren har kostat oss skattebetalare många kronor i saneringskostnader, men det känns värre att någon medvetet saboterar ett konstverk, säger Ulrika Ljunggren Hårdberg.

Sitter som berget

Hon hoppas att verket får vara ifred från all form av skadegörelse, och att det inte försvinner igen.

– Den här gången har det förankrats ännu mer ordentligt och har även blivit stöldmärkt. Alla i kvarteren är så glada över att vi har fått tillbaka konstverket. Många hade saknat det när det inte satt på muren.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.