HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nytt landmärke i Borås

Borås Borås ska föräras med en enorm tavla. Konstnären Jesper Nyrén har vunnit AB Bostäders tävling och blir den som får pryda campus Simonsland med sitt verk.

Den blir fyra våningar hög och sträcker sig med sina loftgångar även till husets andra sidor. ”Warp and woof” är en målning som kommer pryda ett av husen i det campus som nu tar form i centrala Borås. Två av husen kommer ligga vid Viskans strand, ett av dem kommer att byggas som en bro över ån. Det är det sistnämnda huset som Jesper Nyrén ska smycka. 

– Det är komplicerat att göra en målning som ska betraktas både av de studenter som rör sig i loftgångarna riktigt nära och personer som passerar i bil en bit därifrån, säger Jesper Nyrén.

Läs ocksåHusritaren skapar vykort från verklighetenKonstnär Sara "Husritare" Andén

Inspirationen till målningen kommer från platsen, från textilindustrin och infärgningen av garn. Målningen är som en stor väv. Mönstret kan även föra tankarna till ett lapptäcke, till färgprover i ett färgeri eller till ett färgspektrum i ett prisma.

– Warp and Woof betyder ungefär varp och väft. Anledningen till att jag valt det här engelska uttrycket är för att det på engelska även är en metafor för struktur och sammansättning. Det som studenterna och forskningen utgör.

Målningen består av 135 olika färger. Mönstret är spegelvänt kring en mittaxel och tanken är att den även ska spegla sig i Viskans mörka vatten under huset. Motiveringen till att välja Jespers konstverk var att det gav det största konstnärliga uttrycket. Målningen kommer också att bli den största tavlan i Borås, mätt i meter.

Läs ocksåBovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklassBovärden Jörgen Karlsson framför en väggmålning av Linus Lundin, även känd under namnet Yash.

– Jag har jobbat med stora ytor tidigare men det här blir det största jag har gjort.

Får att få målningen på plats används laser för att rita upp ett mönster. Sen är det dags att färglägga.
– Det blir som en stor målarbok, skrattar Jesper.

Till sin hjälp har han två personer till. Men han räknar ändå med att processen kan ta en månad.

Läs ocksåBasket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning
Läs också Hackad hemsida gör det svårt att betala hyran i Borås Ett par tusen i hyresrabatt för rått-terrorn i Borås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.