Annons

Nytt övervakningssystem ska avslöja personer som hyr ut i andra hand

Nyheter Den som utan tillstånd väljer att hyra ut sin lägenhet i andra hand lever allt farligare. Nu lanseras en bevakningstjänst där värdarna automatiskt får reda på om hyresgäster är felaktigt skrivna eller om en lägenhet dyker upp på uthyrningssajter.
Foto: Conny Pettersson, Rezidans
Övervakningssystemet larmar automatiskt värden vid misstänkt andrahandsuthyrning.

Hösten 2019 skärptes lagen kring andrahandsuthyrning, vilket Hem & Hyra rapporterat om. Numera kan förstahandskontraktet rivas utan förvarning om lägenheten hyrs ut utan värdens tillstånd. Den som både hyr ut svart och tar ut överhyra kan dessutom hamna i fängelse.

Men trots de stenhårda repressalierna väljer många hyresgäster att fortsätta sin otillåtna uthyrning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att sätta stopp för svartuthyrningen och handeln med illegala kontrakt har Fastighetsägarna anlitat en säkerhetstjänst som automatiskt skannar av förändringar i folkbokföringen – och meddelar hyresvärden.

Hindra folkbokföringsbrott

Den molnbaserade tjänsten från Rezidans kan på egen hand identifiera signaler på otillåten uthyrning och larmar även om någon av lägenheterna i värdens bestånd dyker upp för korttidsuthyrning på nätet.

Med övervakningstjänsten kommer hyresvärdarna även kunna hitta hyresgäster som är bokförda på fel adress, och därmed kan begå folkbokföringsbrott.

Annons
Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd
Freja Bramsen, chef för marknad på Fastighetsägarna GFR.

Just att många personer är skrivna på samma adress kan vara en indikation på otillåten verksamhet, säger Freja Bramsen, marknadschef på Fastighetsägarna.

– Men det kan även finnas naturliga förklaringar. Det är därför man öppnar varje ärende som ”flaggats” manuellt och granskar all information från adressen för att få en klarare bild.

Allvarliga konsekvenser

Freja Bramsen hoppas att hyresgäster inte ska uppleva det som att ”storebror” bevakar dem utan som en tjänst för att höja boendekvaliteten och tryggheten för ordinarie hyresgäster.

– Det finns fördelar även för hyresgästerna. Ett av de största problemen med otillåten uthyrning är att exempelvis vattenskador och felaktig ventilation inte anmäls, vilket kan få allvarliga konsekvenser för grannar.

Annons

Samtliga värdar och bostadsbolag som är medlemmar i Fastighetsägarna kommer att kunna få tillgång till tjänsten. Ett flertal bostadsbolag och bostadsrättsföreningar har redan börjat använda verktyget.

I slutändan hoppas Fastighetsägarna att övervakningssystemet kan hjälpa till att förhindra ”gräddfiler” på bostadsmarknaden och skapa bättre förutsättningar för vanliga hyresgäster.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

– Något som tidigare har varit väldigt svårt och resurskrävande är nu väldigt enkelt, säger Rezidans vd Oskar Fyrgård.

Fakta: Skärpta regler vid svartuthyrning

  • Hösten 2019 skärptes lagen kring andrahandsuthyrning. Numera kan förstahandskontraktet rivas utan föregående varning om lägenheten hyrs ut utan värdens tillstånd.
  • Detsamma gäller om andrahandshyran är för hög.
  • Den som både hyr ut svart och tar ut överhyra kan dessutom hamna i fängelse.

LÄS MER: Att hyra ut i andra hand – så fungerar nya lagen

Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.