Annons

Oenighet inför nytt beslut om Rannebergs-affären

Göteborg I morgon onsdag sammanträder Göteborgs kommunstyrelse. Bostadsaffären i Rannebergen ligger åter på bordet. MP och V anser att behandlingen av ärendet är så dålig att det strider mot kommunallagen. Ex-moderaten Martin Wannholt vill att hela affären stoppas.
Foto: Gustaf Görfelt
Göteborgs kommunala bostadskoncern Framtiden vill sälja 289 kommunala lägenheter i Rannebergen till Victoria Park. Affären fortsätter att skapa politisk konflikt. ARKIVBILD.

LÄS MER: Hyresgästföreningen: ”En skendemokratisk cirkus”

Bostadsbolaget skulle ordna ett dialogmöte med de boende i Rannebergen. Så löd beslutet från kommunfullmäktige 7 december. Men bolaget valde att istället skicka ut en enkät över jul- och nyårshelgen för att inhämta de boendes åsikter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En ytterligare förhandling med Victoria Park skulle också genomföras. Syftet var att försöka övertala bolaget att sälja mark i Lövgärdet utan att kräva hus i Rannebergen i gengäld.

Av handlingarna framgår att Framtiden-koncernens vd mötte Victoria Parks vd i ett kort möte innan jul. Svaret blev kort och gott ”nej”. Victoria Park är inte intresserade av markaffär om de inte samtidigt får köpa hus i Rannebergen.

Med dessa åtgärder anser Framtiden och Bostadsbolaget att de fullföljt uppdraget.

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet delar inte den åsikten.

”Resultatet av återremissen är minst sagt klent. Bostadsbolaget valde att istället för att ha ett dialogmöte skicka ut en enkät och AB Framtidens ansats gällande förhandlingen med Victoria Park var tämligen blek” skriver V och MP i ett gemensamt yttrande.

Att vare sig Framtiden, Bostadsbolaget eller Poseidon (som vill köpa marken i Lövgärdet) behandlat återremissen i sina styrelser anser MP och V strider mot kommunallagen.

Läs ocksåHaveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörsHyresförhandlingar som berör 110 000 hushåll har strandat i Göteborg.

Ulf Kamne är kommunalråd för MP.

Annons

– Det var beslutat av kommunfullmäktige att det skulle ordnas ett dialogmöte. Fullmäktige är kommunens högsta beslutande organ, då är det inte fritt valt arbete vad man väljer att göra, säger han.

Ulf Kamne misstänker att kommunfullmäktige kommer att klubba igenom affären i slutändan eftersom S och alliansen har majoritet.

– Men då ska det åtminstone vara enligt regelverket och inte slarvas igenom. Vi vill att man skickar tillbaka det här till stadsledningskontoret och väntar in tills alla styrelser har tittat på detta, säger Ulf Kamne.

Han anser att stressen runt affären är en varningssignal i sig.

– När det ringer säljare till mig och säger ”jag har världens chans, men du måste svara ja idag” så tackar jag alltid nej. Finns det inte tid att titta på villkoren så betyder det ofta att de inte tål att granskas närmare. Goda affärer kräver gott om tid, säger Ulf Kamne.

Ytterligare ett yttrande har kommit in från Martin Wannholt, tidigare M, numera Demokraterna. Han har tidigare förklarat att han anser att Rannebergen-affären är både onödig och ekonomiskt dålig. Därför yrkar Martin Wannholt att hela förslaget om affären ska avstyrkas.

Hem & Hyra har utan framgång sökt kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S). Men i en kommentar till Göteborgs-Posten säger hon att hon tycker att de uppdrag som återremissen gav numera är uppfyllda.

Förutom informationsinsatserna pekar Ann-Sofie Hermansson på att de boende nu fått sin möjlighet till bostadsbyte inom Bostadsbolaget förlängd från ett till fem år.

Annons

– Jag känner mig bekväm med det som gjorts och tycker precis som tidigare att det här är en bra affär som kommer att hjälpa till att bygga ett mer jämlikt Göteborg, säger hon till Göteborgs-Posten.

LÄS MER:

Hyresgästföreningen: ”En skendemokratisk cirkus”

Affären i Rannebergen tillfälligt stoppad

 

 

Fakta: Rannebergen-affären

Kommunala Framtiden-koncernen vill sälja 289 av Bostadsbolagets lägenheter i Rannebergen till privata Victoria Park.

Motivet är att få köpa mark av Victoria Park vid torget i grannförorten Lövgärdet. Där ska Poseidon sedan bygga bostäder och verksamhetslokaler.

Socialdemokraterna och alliansen stödjer affären. De har majoritet i kommunfullmäktige, men på fullmäktigemötet den 7 december 2017 lyckades övriga partier driva igenom att ärendet skulle skickas på återremiss och utredas mer.

Detta gick att kräva eftersom det räcker med att minst en tredjedel av ledamöterna ställer sig bakom en återremiss.

Läs också Hyresgäster hos kommunala värdar kan riskera ockerhyra Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Nya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.