Annons

Ökade lånekostnader bakom Vallonbygdens krav i Finspång

Finspång Dyrare lån och ökade administrativa kostnader är några av anledningarna till att Vallonbygden i Finspång anser sig behöva höja hyrorna med 4,8 procent nästa år.

​Om en dryg vecka sätter sig Vallonbygden och Hyresgästföreningen vid förhandlingsbordet för att komma överens om nästa års hyror. Vallonbygden har begärt att få höja med 4,8 procent, vilket Clas Rydgren på Hyresgästföreningen anser är för högt. Som bolagets ekonomi ser ut är en så kraftig hyreshöjning omotiverad, menar han.

– Den uppfattningen delar inte jag, säger Björn Andersson, Vallonbygdens vd.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Enligt honom måste bolaget höja hyrorna för att klara ekonomin när man drabbas av ökade kostnader nästa år. Bland annat inför kommunen en borgensavgift som bolaget måste betala för att kommunen går i borgen för bolagets lån. Det har att göra med en ny lag som träder i kraft vid årsskiftet och som innebär att kommunala bostadsbolag inte längre får gynnas ekonomiskt, jämfört med andra företag, genom kommunens borgensåtagande.

Annons

Vallonbygden räknar också med att räntorna går upp framöver.

Dessutom har bolaget upptäckt att kommunen betalar en för stor andel av den totala fastighetsförvaltningen i förhållande till hur många kommunala fastigheter som Vallonbygden sköter om. När det regleras ökar kostnaderna som ska betalas av intäkter från lägenhetsuthyrning.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

Vallonbygden planerar också att utföra omfattande underhåll i vissa bostadsområden under 2011. Vilka områden det handlar om vill Björn Andersson inte uppge, av rädsla för att hyres-gästerna som bor där ska bli besvikna om planerna inte kan förverkligas.

Annons

Läs mer om hyreskravet här:
http://www.hemhyra.se/artikel/ostergotland/vallonbygden-i-finspang-vill-hoja-hyrorna-3493

Läs också Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Tomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång Ligan som fixar rent i förråden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.