HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ökat söktryck – nu bygger Alebyggen fler lägenheter

Ale Allt fler vill bo i Ale. Väntetiden för en lägenhet hos Alebyggen har ökat med flera månader bara det senaste året. Nu bygger bolaget nytt i Älvängen.

Den som vill ha en lägenhet hos Alebyggen måste just nu vänta i genomsnitt nästan två år – ett år och tio månader – innan man kan flytta in. Det visar statistik över hur många köpoäng dagens hyresgäster haft när de tagit över lediga hyreskontrakt hos den kommunala värden.

Längst kötid krävs i Alafors och Södra Nol, medan det är lättare att få bostad i Alvhem eller Nödinge. På bara ett år har väntetiderna i snitt ökat med nästan fyra månader.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Visst händer det att enstaka personer väntar ut sin drömlägenhet och därmed har hunnit samla på sig mycket kötid innan inflytt, påpekar Alebyggens vd Lars-Ove Hellman. Men han ser också att Ale blivit allt hetare, inte minst tack vare förbättrade väg- och pendelkommunikationer.

– I takt med att infrastruktursatsningen har färdigställts har folk nog fått upp ögonen för Ale. Kötiden har ökat successivt under de senaste tre åren. Men det beror också på att nyproduktionen är så låg, och det kommer ut en årskull varje år. Det är verkligen ett bekymmer, säger han.

För att öka utbudet satsar Alebyggen nu på nybyggda hyresrätter i området Kronogården i Älvängen. Här planeras flera hundra bostäder de närmaste åren, dock mestadels bostadsrätter och villor.

Annons
Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

Alebyggen planerar 36 lägenheter i en första etapp. De byggs enligt konceptet BoKlok, ett samarbete mellan Skanska och Ikea som ska pressa byggpriset. Preliminärt väntas kvadratmeterhyran bli 1 450 kronor per år, inklusive värme, vatten och kabel-tv.

Det innebär att en trerumslägenhet på 69 kvadratmeter kommer att kosta drygt 8 300 kronor i månaden. Inflyttning beräknas till försommaren nästa år.

Alebyggen har köpt ytterligare mark i området och räknar med att utöka beståndet ytterligare på sikt.

Läs ocksåForskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"bo med andra

– Det är troligt. Men kanske inte till mer än det dubbla, alltså 72 lägenheter, säger Lars-Ove Hellman.

Annons

 

Fakta: Kötider

Hela Alebyggen: 1 år 10 månader
Alafors: 2 år 9 månader
Södra Nol: 2 år 6 månader
Älvängen: 2 år
Skepplanda: 1 år 7 månader
Bohus, Nol: 1 år 6 månader
Alvhem, Nödinge: 1 år 2 månader

Läs också Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen Få skyddsrum i nya stadsdelar
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.