Annons

Ökat söktryck – nu bygger Alebyggen fler lägenheter

Ale Allt fler vill bo i Ale. Väntetiden för en lägenhet hos Alebyggen har ökat med flera månader bara det senaste året. Nu bygger bolaget nytt i Älvängen.

Den som vill ha en lägenhet hos Alebyggen måste just nu vänta i genomsnitt nästan två år – ett år och tio månader – innan man kan flytta in. Det visar statistik över hur många köpoäng dagens hyresgäster haft när de tagit över lediga hyreskontrakt hos den kommunala värden.

Längst kötid krävs i Alafors och Södra Nol, medan det är lättare att få bostad i Alvhem eller Nödinge. På bara ett år har väntetiderna i snitt ökat med nästan fyra månader.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Visst händer det att enstaka personer väntar ut sin drömlägenhet och därmed har hunnit samla på sig mycket kötid innan inflytt, påpekar Alebyggens vd Lars-Ove Hellman. Men han ser också att Ale blivit allt hetare, inte minst tack vare förbättrade väg- och pendelkommunikationer.

– I takt med att infrastruktursatsningen har färdigställts har folk nog fått upp ögonen för Ale. Kötiden har ökat successivt under de senaste tre åren. Men det beror också på att nyproduktionen är så låg, och det kommer ut en årskull varje år. Det är verkligen ett bekymmer, säger han.

För att öka utbudet satsar Alebyggen nu på nybyggda hyresrätter i området Kronogården i Älvängen. Här planeras flera hundra bostäder de närmaste åren, dock mestadels bostadsrätter och villor.

Annons
Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Alebyggen planerar 36 lägenheter i en första etapp. De byggs enligt konceptet BoKlok, ett samarbete mellan Skanska och Ikea som ska pressa byggpriset. Preliminärt väntas kvadratmeterhyran bli 1 450 kronor per år, inklusive värme, vatten och kabel-tv.

Det innebär att en trerumslägenhet på 69 kvadratmeter kommer att kosta drygt 8 300 kronor i månaden. Inflyttning beräknas till försommaren nästa år.

Alebyggen har köpt ytterligare mark i området och räknar med att utöka beståndet ytterligare på sikt.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

– Det är troligt. Men kanske inte till mer än det dubbla, alltså 72 lägenheter, säger Lars-Ove Hellman.

Annons

 

Fakta: Kötider

Hela Alebyggen: 1 år 10 månader
Alafors: 2 år 9 månader
Södra Nol: 2 år 6 månader
Älvängen: 2 år
Skepplanda: 1 år 7 månader
Bohus, Nol: 1 år 6 månader
Alvhem, Nödinge: 1 år 2 månader

Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Rekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll vänta
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.