HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Olika hyra för samma bostad

Norrköping Bostadens läge har stor betydelse i ”rätt hyra”. Men i Eneby räcker det att gå 20 meter för att hyran för en likadan tvåa ska gå upp med 700 kronor, visar Hem & Hyras granskning.
Foto: TT / Hem & Hyra
Klicka på bilden för att se kartan i full storlek.

En lägenhet i en attraktiv stadsdel ska ha en högre hyra och en lägenhet i ett mindre eftertraktat område ska ha lägre. Det är tanken med den så kallade områdespoängen i ”rätt hyra”, ett hyressättningssystem som Hyresgästföreningen och flera hyresvärdar har infört i Norrköping.

Varje hyreshus har därför poängsatts utifrån en rad parametrar som närhet till centrum och olika typer av service. Men det är inte enbart mellan olika stadsdelar som det uppstår skillnader. På Skogvaktare- och Ängsvaktaregatan i Eneby räcker det med att gå till grannhuset.

Läs ocksåBäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfartBildmontage. Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i region sydost, gläds åt ökande medlemsantal. Regionfullmäktige i Nässjö.

När Hem & Hyra jämför områdespoängen för de fem hyreshusen hos Heimstaden, Eklöfs och Hyresbostäder hittar vi flera skillnader i hur husen är poängsatta. Trots att de ligger inom cirka 150 meters avstånd är det olika poäng för närhet till dagis, livsmedelsaffär, apotek och natur.

Även de två tyngsta faktorerna, boendepreferenser och allmän teknisk standard, skiljer mellan husen som är byggda nästan samtidigt. Konsekvensen blir att en likvärdig lägenhet får olika hyra beroende på var i kvarteret den ligger.

Annons

Tar man Roger Ekboms nyrenoverade tvåa som exempel så har den en månadshyra på 6 475 kronor i Tuvan 5. Men på andra sidan gatan, i Tuvan 4, hade hyran hamnat på 5 778 kronor. Ett avstånd på 20 meter som ger 697 kronor lägre i hyra.

Läs ocksåLöser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”Torbjörn Lennström arbetar på Hyresbostäder i Norrköping.

Förklaringen är husens olika områdespoäng, där Tuvan 5 har högre poäng för teknisk standard efter ett stambyte. Men även arkitektur, närhet till apotek och natur är poängsatt högre. Liksom boendepreferensen, som anger hur attrakivt det är att bo där. Men varför poängen skiljer är oklart.

– Det finns ställen där det blivit fel och allmänteknisk standard och boendepreferenser har nog inte varit tillräckligt tydliga. Har det varit olika förhandlare så har det blivit olika bedömningar, säger Clas Rydgren, som förhandlat ”rätt hyra” på Hyresgästföreningen.

Likvärdiga lägenheter ska enligt bruksvärdesprincipen ha samma hyra. Men frågan är om hyresnämnden tar hänsyn till ”rätt hyra”-faktorer, som nya stammar och närheten till apotek, när man prövar vilken hyra som ska gälla.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”Missnöjd hyresgsät Heimstaden Malmö

– Jag kan inte uttala mig i det specifika fallet. Nämnden gör ju en egen bedömning. Byter hyresvärden ett rör så kan man ju fråga sig om det i sig har någon betydelse för lägenhetens bruksvärde, säger Erik Ferlin, hyresråd i Linköping.

Läs mer:
Felaktiga poäng ska rättas till
”Rätt hyra” kan inte förklaras

Läs också Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån" Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.