Annons

Örebro kommun vill ändra sopavgiften

Örebro ​Örebro kommun vill ändra sophämtningsavgiften. Billigare för villaägare och dyrare för hyresvärdar är förslaget.

​–  Många hyresvärdar har valt större kärl för sophanteringen och bidrar på så sätt med en besparing för kommunen. Det är skandalöst att de ska få högre avgift på grund av det, säger Gunnar Bladh, vice ordförande i Hyresgästföreningen i Örebro.

Annons
De förändringar som tekniska nämnden kommer att föreslå för kommunfullmäktige handlar främst om att ändra avgifterna för överfulla soptunnor. Enligt Charlotte Edberger Jangdin (C) vice ordförande i tekniska nämnden, handlar det om en harmonisering av avgifterna:
– Vi ändrar priserna för att det ska bli så rättvist och likställt som möjligt. Det blir samma literpris för alla. Ingen ska behöva betala mer än någon annan, säger hon till Hem&Hyra.
Räknat i kronor och ören så sänks avgiften för 180 liters kärlet, som många villägare har, från 74 kronor per överlastad tunna till 65 kronor. För 660 literskärlen som ofta står i soprum i flerfamiljshus, höjs avgiften med 101 kronor, från 229 till 330 kronor.
Och när det gäller priset för en extra tömning av soptunnan, så höjs priserna rejält. En extra hämtning av 660 literskärlet kommer att kosta 630 kronor.
– Det viktiga är ju att vi inte vill ha överfulla tunnor och extra hämtningar. Man ska ha ett sopkärl som är lagom stort. Men det jag tycker är viktigast är att vi sänker avgiften för de hushåll som väljer att kompostera. Ju mer man sorterar, desto billigare ska det bli, säger Charlotte Edberger Jangdin.
Enligt Le-Roy Wentzel, på Hyresgästföreningen i region Mitt, så kommer de ändrade taxorna förmodligen inte att innebär a någon hyreshöjning för Öbos hyresgäster.
– Enligt Öbo ska planerade höjningar och sänkningar ta ut varandra, men vi får väl se vad de kommer att ta upp i kommande hyresförhandlingar. Det här är ju ingen jättestor förändring.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.