Annons

”Orimligt vinstkrav”

Mellerud I går strandade hyresförhandlingarna med Melleruds Bostäder. Hyresgästföreningen har en delvis annan syn än bolaget på varför parterna inte kunde enas.

Enligt gårdagens pressmeddelande från Melleruds Bostäder föll förhandlingarna på att Hyresgästföreningen inte kunde gå med på flerårigt avtal. Det är delvis sant, enligt Hyresgästföreningens förhandlare Anja Augustsson.

– Vi kände oss inte säkra på bolagets siffror i ett så långt perspektiv. Men det handlade också om att Melleruds Bostäder inte kunde tänka sig att sänka sitt krav för ett ettårigt avtal, säger hon.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Utgångsbudet för första året gick ner marginellt, från 6 till 5,8 procent. Skälet är fortsatta satsningar på underhåll.
– Vi gillar underhåll och ifrågasätter inte att det behövs. Men värden kan inte ta ut allt på hyrorna det första året, säger Anja Augustsson.

Melleruds Bostäder har ett soliditetskrav på 8 procent. Det är inte en anmärkningsvärd siffra, anser Anja Augustsson, men kravet är inte rimligt när bolaget samtidigt ska storsatsa på underhåll.
– Kommunen har ställt till det med sitt vinstkrav. Bolaget går redan med vinst, men kanske får ta ut lite mindre de år man ska investera.

Annons

Hyresgästföreningen ifrågasatte även annat i underlaget. Bland annat kostnaden för dubbelbemanning inför pensionsavgångar.
– Det kan vara rimligt att få gå bredvid ett par månader för en bra överlämning, men det kanske inte ska vara hyresdrivande. Den kostnaden kan bolaget ta ur sin vinst, säger Anja Augustsson.

Läs också94 miljoner skäl för förhandlingsystemet

Det är i dagsläget oklart när Hyresmarknadskommittén (HMK) lämnar sitt medlingsbud. Om de lokala parterna inte går med på budet ska HMK fatta ett bindande beslut.

För hyresgästerna innebär förseningarna att det finns risk för retroaktiva höjningar.

Annons
Läs också Tibrobyggen vill höja hyran med 2,2 procent Ökade kostnader bakom hyreskrav i Lysekil Eftersläntaren Leifab höjer hyran med 2,5 procent Fältharen höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.