Annons

Ormar och marknadshyror i motionsfloden

Nyheter ​Förbjud giftormar. Inför marknadshyror. Stoppa försäljningen av kommunala hyresrätter. Förslagen i är många och skiftande i årets motionsflod till riksdagen.
Senast i går skulle riksdagens ledamöter ha lämnat in sina förslag, motioner, som de vill ska behandlas av riksdagen. En av dem som tog tillfället i akt var Ann-Christin Ahlström (s). Hon föreslog bland annat ett förbud för giftormar i flerfamiljshus.
­– Eftersom det har hänt flera gånger att giftormar har rymt, så är många oroliga. Om man ska ha giftormar hemma tycker jag att man måste bo i ett eget hus, inte i ett flerfamiljshus där ormar kan ta sig in till grannen via ventilationen, till exempel, säger hon.
 
Ett 100-tal andra motioner berör hyresrätter och bostadspolitik på olika sätt.
Socialdemokraterna föreslår bland annat ett nytt investeringsstöd på 400 miljoner kronor nästa år för att öka byggandet av hyresrätter. Vänsterpartiet har en rad förslag om hur hyresrätten ska främjas, medan miljöpartiet föreslår energismartare byggande.
Även från de borgerliga partierna kommer förslag från enskilda ledamöter, som inte alltid följer regeringens eller de egna partiernas linjer.
Centerpartisterna Fredrik Federley och Annie Johansson vill till exempel införa riktiga marknadshyror, som de tror kan vara lösningen på den ”smutsiga och segregerade bostadsmarknaden”. En annan centerpartist, Lennart Pettersson, tycker att kommunerna ska få möjlighet att bestämma i detaljplanen att ett visst område ska vikas för hyresrätter, till exempel.
 
Moderaterna Marietta de Pourbaix-Lundin och Marianne Watz vill gå längre än regeringen när det gäller att inrätta ägarlägenheter. Kristdemokraten Eva Johnsson föreslår att byggreglerna ska ses över så att man får bygga enklare bostäder, som kan passa för unga.
Motionerna ska behandlas under riksdagsåret 2008/2009. Ann-Christin Ahlström har inte något större hopp om att hennes ormförbud ska bli verklighet.
– Jag har föreslagit det i flera år, men jag tycker fortfarande att det är en viktig fråga.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.