Annons

Oro när Nyköpingshem ska bli del av koncern

Nyköping Hyresgästföreningen riktade på fredagen kritik mot att inte ha informerats om att Nyköpings kommun vill bilda en koncern där bostadsbolaget Nyköpingshem ska ingå.

I ett öppet brev riktat till Nyköpings politiker skriver Hyresgästföreningen i Östra Sörmlands styrelse att den först den 16 november, av Nyköpingshem, fått reda på kommunstyrelsens koncernplaner. ”Beslut av den här typen bör föregås av genomarbetade utredningar där berörda parter, såsom bolag och hyresgäster, ges möjlighet att yttra sig och ge synpunkter”, skriver Hyresgästföreningen i brevet. Men Urban Granström (S), kommunalråd, förstår inte den kritiken:

– Hur kommunen styr sina bolag är en fråga för kommunfullmäktige och inte för Hyresgästföreningen, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Syftet med att organisera de kommunala bolagen som en koncern är bland annat att förbättra styrningen och att lättare kunna kvitta vinster mot förluster mellan olika kommunala bolag. I det öppna brevet uttrycker Hyresgästföreningen en oro för att detta skulle kunna öppna för att kommunen väljer att flytta över pengar som Nyköpingshem har dragit in på hyror och lägga dem på annan kommunal verksamhet.

– Den oron är helt ogrundad. Det är reglerat i lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag hur mycket som man får ta ut, och vi har aldrig tagit ut mer. Det finns ingen anledning för oss att flytta pengar från Nyköpingshem, säger Urban Granström.

Annons

Hyresgästföreningen är också orolig att hyresgästernas inflytande ska minska när Nyköpingshem blir ett dotterbolag, som ligger ett steg längre bort från kommunfullmäktige.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

– Det sitter politiker både i Nyköpingshems styrelse och i moderbolagets styrelse. I vår region har många kommuner koncernbildning och det minskar inte det politiska inflytandet, säger Urban Granström.

Den 8 december ska kommunfullmäktige ta ställning till kommunstyrelsens förslag att bilda koncernen.

Annons

 

Läs ocksåMisstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken"
Läs också Få hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i Stavsjö Du betalar elitlagen via hyran – "pengar behövs i de här tiderna" HMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.