Annons

Östersundshem krävs på skadestånd

Östersund Östersundshem bryter mot den överenskommelse som träffats gällande hyrorna i Fagerskrapan, anser Hyresgästföreningen. Det kommunala bostadsbolaget krävs på ett skadestånd närmare 300 000 kronor. Plus en ändring av hyresavtalen för hyresgästerna.
Foto: Åsa Eriksson
Jämtlands högsta hyreshus Fagerskrapan i Östersund stod klart i november 2014, och rymmer 56 lägenheter.

Det hela handlar om att hyresgästerna i de 56 lägenheterna i Fagerskrapan måste betala sin egen vattenförbrukning efter individuell mätning, utöver hyran för bostaden.
Det var inte vad man kom överens om under förhandlingarna för fyra år sedan, anser Hyresgästföreningen.

Kostnader för vatten borde ingå i hyran, likaväl som kostnader för avlopp, snöröjning, uppvärmning av bostaden och halkbekämpning gör det, enligt Hyresgästföreningens jurist Christian Strömberg som skickat in en ansökan till hyresnämnden om brott mot förhandlingsordningen och skadestånd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Någon särskild förhandling beträffande påförande av kostnad utöver fastställd hyra avseende vatten och avlopp efter individuell mätning har inte skett. Någon förhandling beträffande grunderna för uttagande av sådan avgift har inte skett eller påkallats i Östersundshems yrkande”, står det att läsa i ansökan.

Annons

Hyresnämnden uppmanas att ogiltigförklara villkoren i hyresavtalen som gäller debiteringen av vatten efter individuell mätning. Och att besluta om att Östersundshem ska betala ett skadestånd till Hyresgästföreningen för skadat anseende. Skadeståndet bör vara i storleken 5 000 kronor per lägenhet, anser Christian Strömberg.

”Genom att bryta mot förhandlingsskyldigheten har Östersundshem AB inte bara orsakat hyresgästerna en ekonomisk skada genom att debitera en hyra som är högre än vad som vid förhandling har ansetts vara skäligt man har även skadat Hyresgästföreningens anseende och trovärdighet som förhandlingspart genom att indirekt utnyttja hyresgästföreningens ställning som garant för skäliga hyresvillkor genom att låta påskina att den hyra man tagit ut för de berörda bostadslägenheterna skulle vara förhandlad och överenskommen med Hyresgästföreningen”, avslutar Strömberg sin skrivelse som inkom till hyresnämnden den 16 februari i år.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Östersundshem har ännu inte lämnat något yttrande kring ansökan, utan har begärt anstånd två gånger, vilket har beviljats.
Men senast den 6 april måste biträdande juristen Ulrika Hedberg, som företräder Östersundshem, inkomma med ett yttrande.

Annons

Grundhyran för billigaste ettan i Fagerskrapan är cirka 5 800 kronor i månaden, exklusive vatten.
Dyrast av lägenheterna är en femma på 134 kvadratmeter med en månadshyra på närmare 16 500 kronor i månaden. Exklusive vattendebiteringen.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.