Annons

Ovanliga (o)djur välkomnas av värdar i Norrland

Västernorrland Skorpioner, kackerlackor och illrar är nog inte de vanligaste av husdjur. Men de är omtyckta kelgrisar för många mattar och hussar. Hem & Hyra har kollat upp vad värdarna i Jämtland och Västernorrland tycker är okej att ha som hyresgäster. Och vad reglerna säger.

Det är som i en zooaffär. Luften känns varm och lite fuktig. Ett tiotal terrarier och ett flertal akvarium kantar väggarna i både vardagsrum och kök.
Och de är inte tomma.

Antalet geckos, varaner, grodor, ödlor, kameleonter, akvariefiskar, skalbaggar, vandrande löv är oräkneliga.
Och mitt i alltihopa sitter Lina Näslund, 35, i en soffa och bara njuter.
– Jag har alltid levt med djur och kommer alltid göra, säger hon förnöjt och lutar sig bakåt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I knät har hon en halvmeter lång reptil som hon matar med sprattlande kackerlackor.
– De äter bara levande mat. Jag födde upp syrsor förut, men dem rymde lätt. Hemtjänsten reagerade när grannen fick in syrsor via ventilationen i badrummet. Så dem slutade jag med.

Kackerlackorna förvarar Lina i plastlådor med lock.
– De kan inte ta sig uppför de hala kanterna, försäkrar hon.

Annons

Men vad säger egentligen hyresvärdar om husdjur i lägenhet? Har de egna regler för det?
Hem & Hyra Norrland skickade ut frågan till allmännyttorna i Jämtland och Västernorrland.
Svaren visar på att invändningarna är relativt få.

Läs ocksåEfter mögelstriden – arga sms:en tvingar bort Torbjörn från lägenheten: ”Tänker överklaga”Torbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt tre år sedan. Först i våras var renoveringen klar.

Lina bor på Skönsmon i ett av Mitthems hus. Hyresvärden har inget emot hennes kelgrisar, däremot vill de inte ha in ormar, efter en rymningsincident hos en annan hyresgäst.
Övikshem anser att kackerlackor är skadedjur och inte lämpliga i hemmet.
Men förutom giftiga djur, som det krävs särskilt tillstånd för, tycks ändå de allra flesta djur vara välkomna in i de kommunalägda bostäderna.
Om man inte stör grannar eller förstör lägenheten naturligtvis.

Timråbo har däremot skrivit in i deras hyreskontrakt att ”hyresgästen EJ äger rätt att hålla ormar och eller andra djur som kan framkalla fara för annan inom fastigheten”.

Men det är osäkert om ett sådant förbud håller rent juridiskt. Även om hyresgästen skrivit på.
– Jag skulle säga att man får ha vilket husdjur man vill om man tar hänsyn till vad lagen säger om vårdnadsplikt av lägenheten och inte stör grannar samt följer Jordbruksverkets regler om djurhållning, säger Hyresgästföreningens jurist Johan Hermansson.

Annons
Läs ocksåHyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvattenGabriel Mårtensson, Vara.

En rättvis regel, anser även Lina.
– Sköter man sig och djuren mår bra ska det inte finnas några hinder, säger hon och plockar förtjust upp ett litet rede med små ödleägg.
– Det är min favorit, vipergeckon, som lagt dem!

Fotnot: Ånge Fastighets & Industri AB har inte svarat på enkäten.

Fakta: Djurens rätt i hyresrätt

• Vanligen kan inte värden förbjuda dig att ha vilka husdjur du vill, om det inte finns sakliga skäl. Till exempel om huset är anpassat för allergiker. Även om hyresvärden skriver i hyresavtalet att man inte får ha husdjur, så har du rätt till det.
• Kom ihåg att du ansvarar för djuret och du måste se till att det inte stör grannar eller skadar lägenheten. För ormar måste du ha tillstånd från miljöförvaltningen i din kommun.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest" Övervakningskamera filmade sonen ta droger - nu vill värden vräka småsyskonen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.