Annons

Över 70 000 privathyror strandade

Nyheter Det gnisslar rejält i hyresförhandlingarna med privatvärdarna. Fastighetsägarna har lämnat förhandlingsbordet på många orter. Över 70 000 lägenheter berörs. Hela listan(uppdaterad)
Många hyresgäster hos privatvärdar får vänta på hyreshöjning - som sedan kan komma retroaktivt.

Medan hyresuppgörelserna med de kommunala värdarna rullar in så pågår ett ställningskrig mellan Fastighetsägarna, som är privatvärdarnas intresseorganisation, och Hyresgästföreningen på många orter.

I dag lämnade Fastighetsägarna MittNord förhandlingarna om cirka 8 000 lägenheter i Uppsala. Därmed har nio förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och privata fastighetsägare strandat, fem av dem gäller förhandlingar där Fastighetsägarna varit Hyresgästföreningens motpart.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Över 70 000 lägenheter berörs, vilket är rekord sedan lagen förändrades 2011. Innan dess höjdes i praktiken de privata hyrorna lika mycket som för de allmännyttiga hyresrätterna, eftersom de var normgivande.

När Hyresgästföreningen och kommunala värdar anslutna till deras branschorganisation Sabo, inte kommer överens så finns den partsammansatta Hyresmarknadskommittén (HMK), som avgör tvister om hyran. Något liknande medlingsorgan finns inte på den privata sidan. I stället ska dispyterna avgöras av hyresnämnden.

I teorin skulle det kunna innebära att landets åtta hyresnämnder i år får tiotusentals nya ärenden. Mest ansträngd skulle situationen bli i Hyresnämnden i Göteborg, där Fastighetsägarna i mitten av januari strandade förhandlingarna för 43 000 privata lägenheter.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Skulle alla dessa hyror prövas i nämnderna riskerar den att lamslås. I praktiken är det emellertid ytterst tveksamt om någon av parterna vill ha en rättslig process som kan ta flera år. När de privata förhandlingarna i Varberg kraschade för några år sedan gick parterna med på att pröva hyran för ett antal typlägenheter. Efter första omgången prövningar i hyresnämnden träffade Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen en överenskommelse för resten av beståndet.

Hyresnämnden i Göteborg fick i går in material om 17 500 lägenheter. Rudolf Antoni, tillförordnad vd på Fastighetsägarna GFR, gör varken någon hemlighet av att strandningen är en politisk markering eller att aktionen sker i samråd med organisationen nationellt. Fastighetsägarna är inte nöjda med hur hyrorna sätts i dag, men något medlingsorgan liknande HMK står inte överst på Rudolf Antonis önskelista.

–Hyresgästernas värderingar ska få större genomslag på hyresnivåerna. Inte den samhällsekonomiska utvecklingen. Marknadsfaktorerna måste betyda mer.

Läs ocksåSkyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent

Carl-Johan Bergström, förhandlare på Hyresgästföreningen i Västra Sverige, tycker det är ”fruktansvärt olämpligt” att använda de årliga förhandlingarna i en politisk kamp i syfte att försöka förändra lagstiftningen.

Annons

–Vi är helt överens om hur hyrorna för de 1 400 fastigheter vi förhandlat för ska ligga i förhållande till varandra. Hyresgästföreningen tycker vi kommit långt och hade gärna fortsatt förhandla, säger Carl-Johan Bergström.

I tre av tvisterna är det Kanslihuset som är Hyresgästföreningen motpart. Vd:n Orvar Espert har tidigare sagt att ”Hyresgästföreningen känns mer som ett politiskt organ som står Sovjetstatens ideologier nära, än som en förhandlingspart som kan utveckla förhandlingssystemet”.

Hyresgästföreningens Peter Olsén kontrar med att Kanslihuset bedriver en ideologisk kamp mot hyresgästernas rätt att försvara sina rättigheter. Han tycker att det är märkligt att Kanslihuset år efter år tycks företräda fastighetsägare som alltid har det högsta behovet av hyreshöjningar.

Fakta: Här har förhandlingarna strandat
Bolag Antal lägenheter
Fastighetsägarna Göteborg/GFR 43 000
Fastighetsägarna, Uppsala 8 000
Fastighetsägarna Norrköping 10 000
Fastighetsägarna Sthlm                                         5 000
Kanslihuset Landskrona                                        2 200
Fastighetsägarna Söderhamn/Ljusdal             1 200
Kanslihuset, Hässleholm, Eslöv, Helsingborg 1000
Heimstaden, Ljungby 700
Kanslihuset, Ljungby 500
Sammanlagt: 71 600
Läs också Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.