HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

P-O Brogren hett namn för ordförandeposten

Stockholm I fredags gick nomineringstiden ut. Valberedningen tiger som muren. Men flera namn på ordförandekandidater i Hyresgästföreningen region Stockholm har ändå läckt ut.
Foto: Cecilia Landmark
P-O Brogren är nominerad till ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.

– Jag håller just på att samla ihop alla nomineringar. Valberedningen har möte på onsdag, innan dess kan jag inte säga något, svarar Maj Lovén i Hyresgästföreningens valberedning.

Hon kan inte heller berätta hur många som nominerats till ordförandeposten, men säger att det är gott om nomineringar. Ett förslag på styrelse kommer att vara klart i slutet av mars. Sedan är det Hyresgästföreningens fullmäktige den 25 april som slutligen utser.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Flera namn personer har dock varit i ropet länge. Förrförre ordföranden Terje Gunnarson har både föreslagits och meddelat att han inte är intresserad. Richard Dazley, Järfälla, har också varit på tapeten länge.

– Jag har fått frågan och svarat ja. Det är bland de finaste uppdrag man kan ha, säger han.

Bland de som för närvarande sitter i regionstyrelsen lär Marina Fredriksson, Södermalm, Simon Safari, Botkyrka-Salem och Fredric Ericsson från Södermalm finnas på förslag, erfar Hem & Hyra.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

– Vi behöver en ordförande som är lyhörd och utan egen agenda. Mångfald ger bättre beslut än homogena församlingar av ja-sägare och jag har inget emot att ta en debatt, men sedan är det bra om man är överens. Det har blivit mycket omröstningar i regionstyrelsen på senaste tiden, jag tycker det är bättre att diskutera sig fram till konsensus. Så gör vi i min föreningsstyrelse, säger Fredric Ericsson, som själv nominerat Simon Safari.

Södermalms Hyresgästförening har nominerat en Upplands Väsby-bo: P-O Brogren.

– Vi har pratat ihop oss och vad regionen behöver är en kraft med erfarenhet, kompetens och brett kontaktnät, med möjlighet att arbeta både inom och utom organisationen. Dessutom är det mycket viktigt att den som företräder oss är hyresgäst, säger Mari-Ann Nilsson från Södermalm.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

P-O Brogren, som också är ordförande i Hyresgästföreningen Solna, blev förvånad över att han nominerats.

– När de ringde och påstod det trodde jag det var ett skämt. Jag svarade att jag  självklart inte var intresserad. Men nu kvarstår jag som kandidat, säger han.

Conny Fogelström, oppositionsråd i Täby, är en av dem som kommer utifrån – även om han varit tjänstledig från Hyresgästföreningen under sin tid i politiken.

– Jag fick frågan i onsdags på sportlov i fjällen och har sagt ”Ja, kanske det”. Så det är ett av de spår jag jobbar på, när jag lämnar Täbypolitiken under året. Hyresgästföreningen behöver ta plats i den bostadspolitiska debatten och uppfattas som en seriös spelare, säger han.

Också den förre regionordföranden Greger Björkegren, som suspenderades i höstas, har nominerats. Suspensionen kan ju ha hävts tills det är dags att välja ordförande i april, resonerar förslagsställaren.

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.