HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

P-protest mot massuppsägningar av Akelius

Täby Acceptera en höjning – eller bli av med parkeringen. Det beskedet har Akelius hyresgäster fått. Avgiften blir nästan dubbelt så hög som tidigare.
Leif Björklund och Bo Ståhl har båda fått högre avgifter på sina p-platser.
Foto: Cecilia Landmark
Leif Björklund och Bo Ståhl har båda fått högre avgifter på sina p-platser.

Akelius höjer avgiften för parkering i flera områden. Dessutom kommer avgiften därefter höjas med 2,6 procent per år. Om inte höjningen godkänns upphör avtalet vid årsskiftet. För Leif Björklund på Fregattvägen kom beskedet som en kalldusch.

– Jag vet inte om det är lagligt en gång. Men många har redan sagt upp sina p-platser, säger han.
Han har betalat 355 kronor i månaden för sin carport. Efter årsskiftet blir prislappen 600 kronor.

Läs ocksåParkeringarna lediga på "fel" platser

Grannen Bo Ståhl håller med. Hans parkeringsplats med motorvärmare kostar i dag 325 kronor i månaden och ska höjas till 550, en höjning på 70 procent.

Han har varit med om samma resa tidigare. För fyra år sedan höjde Akelius hans p-plats till 300 kronor, med en årlig höjning på 2 procent. Samtidigt försvann Hyresgästföreningens rätt att förhandla avgiften.

– De vill ha det till att det ska vara marknadsmässiga villkor, säger Bo Ståhl.

Läs ocksåTusentals parkeringsplatser står tomma i storstäderna

Enligt Akelius är avsikten att ha samma pris på jämförbara parkeringar överallt.

– Efterfrågan är i dag också hög och vi vill öka det effektiva nyttjandet av platserna, säger Daniel Goldman, Head of Stockholm North på Akelius.

Hyresgästföreningen har fått många samtal från medlemmar som är oroliga.

Läs ocksåDärför kan din personliga parkering snart vara historia

– Parkeringar är inget som Hyresgästföreningen förhandlar om. Men det här handlar tydligt om hyresgästers boende och därför kommer vi att agera, säger Ifeta Ahmic Cenanovic, teamledare på Hyresgästföreningen.

En jurist går nu igenom några avtal för att se om uppsägningen gjorts på rätt sätt. I flera områden har de lokala hyresgästföreningarna samlat namn på protestlistor och haft bostadsmöten. I Norsborg lyckades Hyresgästföreningen mildra en höjning hos bostadsbolaget Balder, efter påtryckningar och samråd.

Läs också Ingrid och Rolf vann fajten om personlig p-plats Bolaget: "Visste att det skulle bli väldigt starka reaktioner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.