Annons

På förhandlingsbordet: Akelius och Årehus vill höja hyran

Jämtland Akelius vill ha högre hyror i Östersund för att täcka taxor och "ökad förvaltningskvalité". Även Årehus AB anser att de behöver mer pengar i kassan.

Årehus AB vill förhandla fram ett tvåårsavtal med en hyreshöjning på 3% 2015 och ytterligare 3% 2016.

En sådan hyreshöjning skulle innebära att en hyra på 5 000 idag skulle höjas med över 300 kronor under de kommande två åren.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen, har precis fått yrkandet på sitt bord.

– Jag ska gå igenom yrkandet i helgen, men utifrån de låga kostnadsökningarna som är så är det ett högt yrkande, när dessutom 2016 ser ut att bli ett år med låga taxor så är det ju ett väldigt högt yrkande. Sen är vi tveksamma till tvåårsavtal när det är osäkert vad som händer framöver, säger Hasse Dahl.

Hyresöverenskommelsen med Årehus för 2014 innebar en höjning med 1,8%.

Annons
Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Även Akelius har skickat in ett yrkande till Hyresgästföreningen om att man vill förhandla. De vill få igenom en hyreshöjning med 2,1% från 1 januari 2015.

​Deras yrkande grundar sig på:

  • Kostnadsökningar på taxebundna kostnader.
  • Kostnadsökningar på entreprenader inom bygg och fastighet.
  • Ökad förvaltningskvalitet enligt konceptet First Class Service.

Hyreshöjningskravet avser alla bostäder inom Akelius fastighetsbestånd i Östersund.

Vad ”ökad förvaltningskvalité enligt konceptet First Class Service” egentligen är får Hem & Hyra inget svar på när vi frågar Henrik Lundmark på Akelius i Östersund. Han svarar inte på några frågor överhuvudtaget.

Annons

”… jag kommenterar inte pågående förhandlingar.” låter han meddela via mail.

Årets hyresförhandlingar med Akelius gällande 2015 börjar på fredag om en vecka. Igår, torsdag, hölls en träff för att presentera yrkandet och tillfälle för Hyresgästföreningen att lägga fram sina synpunkter.

Läs ocksåAllmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrornaSkebo, allmännyttan i Skellefteå.
Fakta: Akelius First Class

”First Class” handlar om ”uppgraderingar” av lägenheter som Akelius kallar det, men kan också beskrivas som lyxrenoveringar. Vd Pål Ahlsén beskriver själv First Class som ”en högre standard än en nyproducerad hyreslägenhet och en bra bostadsrätt” i en intervju i Fastighetsnytt. Och att ”uppgraderingen ger en stark tillväxt i hyresintäkterna”.
Akelius bokslut för 2013 visade på ett totalresultat på 2,3 miljarder, en ökning med 117 miljoner i jämförelse med 2012. Vilket kan antas ha ett samband med att hyresintäkterna ökade med 6 % under perioden i och med First Class.
Under 2013 uppgraderades 3 000 lägenheter till First Class. Ambitionen har nu höjts till 4 000 lägenheter per år.
En uppgradering sker, enligt Akelius, mellan hyresgästperioder när lägenheten står tom.
En höjning av hyran efter en renovering måste alltid föregås av en särskild förhandling med Hyresgästföreningen och ska inte omfattas av de årliga hyresförhandlingarna som nu är aktuella.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.