Annons

Pappa misshandlade sonens kompis – då avslöjades svartuthyrning

Stockholm Att slå sin sons kompis i ansiktet kan få oanade konsekvenser. För en bostadsrättsägare slutade slaget med att han blev dömd för misshandel. Misshandelsdomen avslöjade att mannen bodde i bostadsrätten men även hade en hyresrätt vid sidan om som han hyrde ut olovligen. Enligt ett färskt hovrättsbeslut blir mannen av med sin hyresrätt.
Foto: Hovrätten
En hyresgäst blir av med sin hyresrätt efter att en misshandelsdom avslöjades att han bodde i en bostadsrätt

En familj hade bjudit in massor med folk till en födelsedagsfest i bostadsrätten i Stockholm. Det dansades och spelades hög musik och några ungdomar började skojbråka med kuddar. Men när mannen som bodde i bostadsrätten med sin familj fick en kudde kastad på sig så spårade det ur.

Enligt vittnesmål i tingsrätten kastade mannen först tillbaka kudden på sin sons kompis som var den som kastat kudden. Men det slutade inte där – mannen gick sedan fram och slog sonens kompis i ansiktet med knuten näve.

Dömdes för flera fall av misshandel

Det slutade med att mannen dömdes till tio månaders fängelse för flera fall av misshandel, förutom sonens kompis har mannen även misshandlat sin egen son och dåvarande fru flera gånger.
Men det visade sig att misshandelsdomarna inte bara skulle leda till fängelse, utan även till att bostadsrättsägaren förlorar sin hyresrätt som han har haft samtidigt som han bott i bostadsrätten.

Mannens hyresvärd, Stockholmshem, hade tidigare fattat misstankar mot mannen och misstänkte att han hyrde ut lägenheten olovligt i andra hand. Hyresvärden upptäckte också att mannen ägt en bostadsrätt under tiden han haft hyresrätten.

Hittade sovplatser för 6 – 7 personer

Hyresvärdens granskning visade också att flera andra personer varit folkbokförda i lägenheten. Vid ett besök i hyresrätten när bostadsrättsägaren satt i fängelse upptäckte hyresvärden att det bodde byggjobbare i lägenheten som hade sovplatser för 6-7 personer. Men Stockholmshem hänvisade också till att misshandelsdomarna, där brotten hade begåtts i bostadsrätten, visade att mannen bodde i bostadsrätten och inte i hyresrätten.

Det slutade med att hyresvärden sade upp mannen under 2020.

En person som river ett hyreskontrakt
Det slutade med att Stockholmshem sade upp mannen.

Men när ärendet hamnade i hyresnämnden fick mannen rätt. Hyresnämnden konstaterar i beslutet från 2022 att mannen varit folkbokförd i hyresrätten sedan han fick den 2016.

Hyresnämnden hävdar också att hyresvärden inte har kunnat bevisa att mannen inte bor i hyresrätten och hyr ut den olovligt i andra hand.

När det gäller misshandelsdomarna anser hyresnämnden att de inte kan tillmätas något större bevisvärde om var mannen har sitt boende.

Mannens egen förklaring

Mannens egna version är att de köpte bostadsrätten för att hela familjen skulle bo där. Men han tyckte inte att det fungerade och bestämde sig för att ha hyresrätten som sin permanenta bostad och bara bo i bostadsrätten när han skulle umgås med sina barn.

Att det bodde en annan person i hans hyresrätt under flera år förklarar han med att personen var en inneboende som flyttade in för att han skulle klara hyran. Hans förklaring till att flera andra personer varit folkbokförda i hans hyresrätt under tiden han säger sig ha bott där hävdar han beror på att de bara varit skrivna i lägenheten men inte bott där.

I hyresnämnden slutade tvisten med att mannen vann.

Misshandelsdom fällde mannen

Men hyresvärden överklagade till hovrätten som i ett beslut från april 2023 går på hyresvärdens linje.

Hovrätten slår fast att bostadsrättsägaren har bott i bostadsrätten mellan 2016 – 2018 och att en annan man i över ett år bott i hyresrätten själv, ”det har således varit fråga om en otillåten andrahandsupplåtelse”, enligt hovrätten.

Avgörande för att hovrätten beslutar att mannen ska bli av med hyresrätten är misshandelsdomarna mot mannen. Enligt hovrätten bevisar domarna att han bodde i bostadsrätten under 2017 – 2018 med sin familj. Hovrätten stödjer sig även på en stämningsansökan som rör bodelning och där det framgår att mannen bodde i bostadsrätten under tiden han hävdar att han bodde i hyresrätten.

Hyresgästen ska flytta senast 1 augusti 2023.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.