HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

PCB-sanerare går under jord

Visby PCB-saneringen av kvarteret Stäven i Visby har kommit halvvägs. Nu återstår att ta bort miljögifterna under mark och de förorenade jordmassorna i området.
Foto: Jenny Knutsson
Gotlandshem slipper bekosta ett nytt dörrbyte i kvarteret Stäven, efter en dom i mark- och miljödomstolen.

Det var under 2014 som kommunägda Gotlandshem inledde saneringen av PCB i kvarteret Stäven i Visby. När de 23 hyreshusen byggdes i början av 1970-talet användes en fogmassa med det aktuella miljögiftet.

Kommunen har krävt att Gotlandshem sanerar fastigheterna och efter knappt två år har arbetet nu kommit halvvägs.

Läs ocksåAllt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

– När det gäller fasaderna så är det arbetet klart. Det som återstår är fogarna som finns under mark och det har vi påbörjat nu, säger Agneta Blommark, miljösamordnare på Gotlandshem.

Att det varit PCB i fogarna, har det fått några konsekvenser för området?

– Vi har tagit markprover och det man kunnat se är att det bara har spritt sig ner i marken närmast fasaderna. Den jorden kommer vi att ta bort nu.

Läs ocksåGotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

Enligt Gotlandshem kommer marksaneringen att pågå fram till 2019. För att skona hyresgästernas användning av utemiljön kommer arbetet göra en paus från och med i april. 

– Vi vill inte göra det på sommaren med hänsyn till hyresgästerna. Sedan sätter vi igång igen i höst, när innesäsongen börjar, någon gång i september–oktober, förklarar Agneta Blommark.

Saneringen beräknas kosta totalt 20 miljoner kronor och omfattar sammanlagt nio kilometer fogmassa.

Läs ocksåBalkonger fick förbud efter renoveringsmiss
Fakta: PCB - polyklorerade bifenyler

PCB användes bland annat som mjukgörare i fogmassor i hus som byggdes mellan åren 1956-1973. Industrikemikalien användes även till transformatorer, kondensatorer, hydraloljor, färger, lim, tillsats i golv, mjukgörare i plaster med mera.

PCB finns kvar i miljön på grund av sin kemiska stabilitet och långa nedbrytningstid. Kemikalien anrikas i människor och djur. Det är framför allt via feta animaliska livsmedel som fisk, mjölk, kött, samt bröstmjölk som människor exponeras för PCB. PCB är förknippat med ett flertal allvarliga miljö- och hälsoeffekter. PCB kan till exempel påverka immunförsvaret, ge neurologiska effekter och nedsatt reproduktionsförmåga.

Källa: Region Gotland

Läs också Gotlandshems vd avgår efter kritiken Efter hyresbråket - så stor blir höjningen hos Gotlandshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.