Annons

Peter avslöjar gatornas historia

Norrköping Namnet på gator och torg är en nyckel till stadens historia. Nu blir Peter Kristenssons forskning om Norrköpings gator en bok.
Foto: Matilda Ahl
Enligt Peter Kristensson fanns Västgötegatan med i den medeltida stadsplanen och räknas i dag som en av Norrköpings äldsta gator.

Idén till att skriva en bok om gatunamnen fick Peter Kristensson när han skrev en D-uppsats i historia om Norrköpings innerstad. Då upptäckte han att det inte fanns någon övergripande redogörelse för gatorna i staden.  

– Det har varit ett riktigt detektivarbete att få fram all bakgrundsinformation, förklarar Peter Kristensson, som till vardags arbetar som journalist på Sveriges Radio Östergötland.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hela Norrköpings kommun ska finnas med i boken, både gator, torg, broar och parker. Det är drygt 1 500 namn att gå igenom. En stor del av tiden har han ägnat åt efterforskningar på stadsarkivet.

– Jag har försökt att få fram beslut om namnen. Ibland finns det en motivering, men inte alltid. Sedan går jag vidare för att försöka hitta lite lokalhistoria kring namnen.

Ett annat steg har varit att kontakta hembygdsföreningar och lokalhistoriskt kunniga personer för att få hjälp.

Läs ocksåBastubadare förlorar bostaden efter grannarnas klagomål

– Många händelser i Norrköpings historia speglas i gatunamnen.

Annons

Han berättar att Norrköping var tidigt ute med att sätta namn på sina gator.

– 1769 skulle det hållas riksdag här. Då namnsatte man gatorna för att kunna trycka en karta där viktiga platser i staden finns med.

Läs ocksåHem & Hyra granskar: Så mycket miljögift finns i dricksvattnet

Numera finns det en särskild namnberedning på kommunens lantmäteri som beslutar om namn på kvarter och gator.

– I vissa områden har man lagt sig vinn om att hitta gamla torp och gårdar och döpt gatorna efter dem. Jag tycker det är mer intressant när det finns en historisk koppling.

Men alla namnkopplingar är inte helt utredda. Bråddgatan är ett namn där det finns flera möjliga förklaringar.

Annons

– Några säger att den fått namnet efter en familj som hette Brådd, andra hävdar att det var för att gatan var så brant att hästarna behövde bråddar på vintern.

Från och med 1900-talets början har man gått över mer och mer till gruppnamn. Ett exempel är Hageby, där man hittar gator som Snickaregatan, Svarvaregatan och Muraregatan.

– Det gör att man genom att höra namnet kan veta ungefär var det ligger. Att namnen är enhetliga är något som räddningstjänsten är gynnade av.

Fakta: Peter Kristensson

Ålder: 47 år.Bor: Villa i Klingsberg, Norrköping. Yrke: Journalist.Familj: Fru och tre barn.Övrigt: Ger ut en nättidning om svensk historia, svenskhistoria.se.

Läs också Äldreboendet som ingen ville ha Nyborgska huset: Från nazinäste till strulbostad Krogbesökare duschas när hyresgäster badar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.