HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Polisen: fuskarna måste sättas dit

Södertälje Södertälje kraftsamlar för att få bort fusket med skattepengar. I ett nytt projekt samarbetar Polisen, socialtjänsten och andra myndigheter. "Målet är att väcka åtal mot 15-20 personer", säger Max Åkerwall, polischef.

Fusket med skattepengar kostar skattebetalarna miljarder varje år och bygger upp parallellsamhällen. Det menar Max Åkerwall, polischef i Södertälje, som nu ingår i en grupp för att minska fusket och sätta dit fuskarna.
– Det handlar om att motarbeta det parallellsamhälle som finns och se till att pengarna går dit de ska. Men även informera medialt om lagstiftningen och vad som är rätt och fel, målet är att uppnå en brottsförebyggande effekt, säger han.

Idag är gången sådan att misstänkt fusk med skattepengar i länet hamnar hos Polisens regionala Bedrägerisektion. Men nyligen bildades en grupp i Södertälje som består av myndigheter som kommunen, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Polisen, med syfte att samarbeta för att bekämpa fusket med skattepengar. Till sin hjälp har de Bedrägerisektionen.
– Att vi bekämpar fusket tillsammans är avgörande för att få bukt på problemet, vi kan till exempel hjälpa socialtjänsten i ett tidigt skede när de misstänker fusk och se vilka ärenden som vi tror vi kan leda till åtal, säger han.

Läs ocksåSocialbidrag gick till husköp och solsemester

För att minska fusket krävs starka bevis som räcker till fällande domar men även att alla lär sig vad som krävs för att få en fällande dom och skicka en signal till de som fuskar.

– Målet är att driva och väcka åtal mot 15 – 20 personer för att se hur juridiken och lagstiftningen funkar och vad som krävs för att få en fällande dom så att vi kan arbeta på ett effektivt sätt, säger han.

Läs också Kom i Ferrari - sökte socialbidrag "Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning Hyrde ut till prostituerade 79 gånger – nu hamnar hyresgästen i fängelse 800 lägenheter upptäckta i svartuthyrning: pensionär skrev på hyreskontraktet - och flyttade utomlands

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.