Annons

Polisens nya inbrottsvarning: Attackerar med pepparsprej

Nyheter Att bryta sig in kvällstid, och attackera den som råkar vara hemma med pepparsprej. Denna inbrottsmetod har nu använts vid några tillfällen. Polisens varning är tydlig: Konfrontera inte tjuvarna – ring polis direkt.
Foto: Montage / Istockphoto

Gunilla Rothelius är brottsförebyggare vid lokalpolisområde Norrmalm i centrala Stockholm. I flera års tid har hon jobbat med grannsamverkan, och har god insyn i hur inbrott brukar gå till.

Ändå blev hon chockad av det hon själv var med om i slutet av augusti i år. Det var fredagskväll och hon var hemma med familjen i lägenheten när något plötsligt började låta från trapphuset.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag ber min man kika eftersom det låter så konstigt. Men när han tittat i kikhålet så ber han mig bara att komma till dörren, berättar hon.

När de öppnar dörren möts de av pepparspray rätt i ögonen. Utanför dörren står fyra maskerade män. En av dem har en stor kofot.

– Jag minns att jag tänkte: “jag ska ha den där kofoten”. Hade han kommit in med den så hade han kunnat slå ihjäl oss.

Annons
Läs ocksåHär anmäls flest lägenhetsinbrott

Gunilla och hennes man, som båda är i 60-årsåldern, börjar attackera männen i trapphuset, som då slår tillbaka. Gunilla är fast besluten att få tag i kofoten och hennes man försöker sparka mot en av männen och får tag i hans jacka. De hinner uppfatta att männen är klädda i svarta munkjackor och har halsdukar upp över näsan för att dölja ansiktet.

Själva slagsmålet varar i bara 15–30 sekunder, gissar Gunilla. Sedan försvinner männen från platsen. Men efteråt är både Gunilla och hennes man blåslagna och skadade. Hennes man tvingas sy tre stygn.

Inbrottstjuvarna hade ett till synes professionellt tillvägagångssätt. De hade satt en tejpbit för kikhålet på dörren, så att det inte gick att se ut och de hade redan brutit upp grannens dörr när Gunilla och hennes man upptäckte dem. Eftersom det var fredagskväll så kunde grannen lika gärna också ha varit hemma. Men av en slump var de på affären just för tillfället.

Läs ocksåRiskfritt med förrådsinbrott – så vanligt är det där du bor

Trots att Gunilla Rothelius jobbat med inbrott så länge var detta första gången hon sett ett liknande fall. Men rätt snart fick hon höra om ett par fall till. Ett tidigare och ett fall veckan efter. Alla i Stockholmsområdet.

Annons

– I alla fall har de blivit upptäckta under pågående inbrott, det har varit flera gärningsmän och de har haft pepparsprej med sig. Dessutom har det varit den här lite knepiga tiden på dygnet, säger hon.

Hon drar sig lite för att berätta om händelsen, eftersom hon inte vill skrämma upp någon i onödan. Men syftet är att varna andra. Utifrån upplevelsen har hon nämligen ett tydligt budskap.

– Om du inte kan se ut genom tittögat så ring 112 på en gång. Gör det lite diskret, då är chansen större att polisen hinner fram och kan gripa gärningsmännen. Gå inte ut och fajtas. De var fyra och vi var bara två, säger hon.

Läs också Stor minskning av antalet inbrott i landet Hyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt” Sexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.