Annons

Riskfritt med förrådsinbrott – så vanligt är det där du bor

Nyheter Under förra året anmäldes 14 418 inbrott i förråd. Drygt hundra klarades upp. Att bryta sig in i förråd är nästan helt riskfritt. Så ofta sker det där du bor.
Foto: Maria Östlin / Montage
Färre än en procent av alla förrådsinbrott klaras upp, visar Hem & Hyras granskning.

För den som är i behov av snabba pengar finns ett relativt riskfritt sätt: att göra inbrott i någons förråd. Under en procent av dessa brott klaras upp, enligt den statistik som Hem & Hyra granskat.

– Det är ytterst sällan vi har några vittnen till brotten. De sker ju inte när det är folk i närheten. Det är det som är det stora problemet, säger Thomas Pettersson, kommissarie vid polisen i Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förra året anmäldes 14 418 förrådsinbrott, det är den högsta siffran på fem år i Brottsförebyggande rådets statistik. Bara 112 av dessa klarades upp, vilket är den lägsta siffran under samma period.

Antal förrådsinbrott jämfört med andelen som klaras upp

Skillnaden jämfört med andra år är dock marginell. Det är runt, eller under, en procent av de här brotten som klaras upp. Det finns heller inget enkelt sätt att skydda sig, enligt Thomas Pettersson.
– Att ta sig in i en fastighet är inte särskilt svårt. Folk är naiva. Om det ringer på dörren så öppnar de. Det blir nästan en reflexmässig handling på många håll, att släppa in folk i fastigheten.

Annons

I vissa fall behöver tjuvarna inte ens ta sig in i huset. Hem & Hyra har pratat med tidigare kriminella som vittnar om att de länsat sina grannars förråd.

Läs ocksåBilly om sina inbrott: "Många tjuvar livnär sig på det här"

– När jag träffade min tjej bodde hon på Gärdet. Varje gång de tog tjack, och hade folk hemma, så gick de upp på vinden och började bryta grannarnas förråd, berättar Gibbe Woldu, verksamhetsansvarig för Kris i Stockholm.

Rekommendationen från både polis och försäkringsbolag är att inget värdefullt bör förvaras i förrådet.
– Dyrbara kläder bör inte hänga synligt. Jag kan förstå att många har ont om förvaring men du måste vara medveten om risken när du ställer värdeföremål i ett utrymme som bara skyddas av gallerstaket och hänglås, säger Thomas Pettersson.

Annons

LÄS MER: Billy om förrådsinbrott: ”Många tjuvar livnär sig på detta”

Läs ocksåFörvara inte värdesaker i förrådet – detta täcker försäkringen

LÄS MER: Förvara inte värdesaker i förrådet – detta täcker försäkringen

Här anmäldes flest förrådsinbrott 2016

Så här många förrådsinbrott anmäldes över hela landet 2016

Läs också Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån" Bovärden Henrik inspekterade spis – blev hotad med kniv: "Tänkte på min familj"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.