HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Polisövervakning i Nacksta

Sundsvall Polisen hoppas på att få fler kriminella på fall genom kamerabevakning. I Sundsvall har flera kameror satts upp i bostadsområdet Nacksta.
Foto: Åsa Eriksson
Övervakat. Storebror ser numera vad buset håller på med i Nacksta.

Den 1 januari 2020 ändrades kamerabevakningslagen, vilket har gjort det möjligt för polisen att själva besluta om kamerabevakning. Men det krävs en god motivering och att den personliga integriteten skyddas. Kamerorna får därför inte riktas mot privata sfärer som till exempel fönster, balkonger eller entréer till bostadshus.

I Sundsvall har polisen satt upp flera kameror i bostadsområdet Nacksta. Från 1 april till sista juni hålls området under uppsikt dygnet runt.
– Men jag vill verkligen understryka att Nacksta inte är ett socialt utsatt problemområde. Det är tryggt att bo och vistas där och risken för att bli utsatt för brott är liten, säger lokalpolisområdeschef Josef Wiklund.

Läs ocksåParkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

Så varför har ni valt att bevaka området?
– För att det finns ett antal kriminella individer som valt Nacksta som samlingsplats och bas för rekrytering av unga. Vi vill försvåra för de här aktörerna att begå brott genom att göra det obekvämt för dem. Nu vet de att vi har koll. Med kamerornas hjälp ökar vi också möjligheten att klara upp brott som begåtts.

Vad är det för typ av brott som begås?
– Det handlar främst om droghantering. Inte våldsbrott.

Kamerabilderna sparas i 62 dygn och raderas därefter automatiskt om de inte används till en förundersökning. Det är enbart utvalda poliser som har tillgång till materialet från kamerorna och för att ta ut materialet till en förundersökning krävs beslut av en förundersökningsledare.

Läs ocksåDe bor i Sveriges första plusenergihus: ”Elpriset rör inte oss”Hyresgäster står på sin balkong.

Har bevakningen gett något hittills?
– Jag kan inte gå in på detaljer här, men vi har haft stor nytta av filmerna i flera nu pågående utredningar. Så ja, det har gett något, i allra högsta grad.

Mitthem äger flertalet hyreshus i bostadsområdet Nacksta. Vad tycker vd Lotta Björklund om kamerabevakningen?
– Det är inget som vi har önskat utan det är ett initiativ från polisen. Men vi tycker det är bra för att skapa trygghet i området.

Läs också Nu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor" Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.