Annons

Politikerna ska bearbetas – nytt fokus inför valåret

Alingsås Hyrorna ska påverkas redan innan hyresförhandling. I lördags antog Hyresgästföreningens regionfullmäktige en ny strategi för att kunna påverka hyresnivåerna på flera sätt.
Foto: Nils-Olof Larsson
Under helgens regionfullmäktige antogs budget, verksamhetsplan och två motioner. Även avgående förbundsordförande Barbro Engman var på plats.

Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg ska lägga mer krut på att påverka politiska beslut. Det slogs fast i lördags på höstfullmäktige i Alingsås. Idén har vuxit fram under årets hyresförhandlingar. Ofta har förutsättningar för förhandlingen satts på ett politiskt plan, långt innan parterna möts. De kommunala bostadsbolagens hyreskrav grundar sig ofta på höjda kommunala taxor, borgensavgifter eller tuffa ägardirektiv. Något som är svårt för hyresgästföreningens förhandlare att argumentera emot. 

– Det är bara för oss att tugga och svälja, trots att det är hyresgästerna som påverkas. Därför ser vi det som prioriterat att påverka den här typen av beslut innan de fattas, säger regionens ordförande, Lennart Derehag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men opinionsbildning och politikerpåverkan är betydelsefullt även utanför hyresförhandlingarna. På fullmäktige slogs det fast att bostadsbristen är en av de viktigaste frågorna inför valåret 2014, även för regionen. En överväldigande majoritet av kommunerna i region BohusÄlvsborg-Skaraborg uppger själva att det råder bostadsbrist. Lennart Derehag tycker att det räcker för att det ska prioriteras, även om han inser att det är ett betydlig värre problem i storstadsregionerna.

Annons

– Givetvis finns det grader i helvetet. Men det är ett problem även här, framför allt för ungdomar, säger han.

Budget, verksamhetsplan och de två motioner som Hem & Hyra skrev om i fredags antogs i sin helhet.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.
Läs också Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet" Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg Valet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.