HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Politikerna ska bearbetas – nytt fokus inför valåret

Alingsås Hyrorna ska påverkas redan innan hyresförhandling. I lördags antog Hyresgästföreningens regionfullmäktige en ny strategi för att kunna påverka hyresnivåerna på flera sätt.
Foto: Nils-Olof Larsson
Under helgens regionfullmäktige antogs budget, verksamhetsplan och två motioner. Även avgående förbundsordförande Barbro Engman var på plats.

Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg ska lägga mer krut på att påverka politiska beslut. Det slogs fast i lördags på höstfullmäktige i Alingsås. Idén har vuxit fram under årets hyresförhandlingar. Ofta har förutsättningar för förhandlingen satts på ett politiskt plan, långt innan parterna möts. De kommunala bostadsbolagens hyreskrav grundar sig ofta på höjda kommunala taxor, borgensavgifter eller tuffa ägardirektiv. Något som är svårt för hyresgästföreningens förhandlare att argumentera emot. 

– Det är bara för oss att tugga och svälja, trots att det är hyresgästerna som påverkas. Därför ser vi det som prioriterat att påverka den här typen av beslut innan de fattas, säger regionens ordförande, Lennart Derehag.

Läs ocksåMinusbudget klubbad i region Västra Sverige – ombildningar och renovräkning i fokusRegionordförande Ronny Bengtsson och mötesordförande Helene Calner under lördagens digitala fullmäktigemöte i Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Men opinionsbildning och politikerpåverkan är betydelsefullt även utanför hyresförhandlingarna. På fullmäktige slogs det fast att bostadsbristen är en av de viktigaste frågorna inför valåret 2014, även för regionen. En överväldigande majoritet av kommunerna i region BohusÄlvsborg-Skaraborg uppger själva att det råder bostadsbrist. Lennart Derehag tycker att det räcker för att det ska prioriteras, även om han inser att det är ett betydlig värre problem i storstadsregionerna.

– Givetvis finns det grader i helvetet. Men det är ett problem även här, framför allt för ungdomar, säger han.

Budget, verksamhetsplan och de två motioner som Hem & Hyra skrev om i fredags antogs i sin helhet.

Läs ocksåJordskredsseger för ny västsvensk hyresgästbasRonny Bengtsson ordförande Hyresgästföreningen rgion Västra Sverige.
Läs också Nej till ändrad valberedning på digitalt regionfullmäktige Fyra röster avgjorde - Urban blir ny regionordförande Ny regionordförande i Aros-Gävle på plats efter dödsfallet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.