HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Privata hyresvärdar höjer hyran i Karlskrona och Ronneby

Karlskrona Inför förhandlingarna ville Fastighetsägarna höja hyrorna med fem olika nivåer. Så blev det inte, i stället blir höjningen 0,6 procent rakt av. I Ronneby höjs hyrorna i fyra steg.

– Jag tycker att det är en bra överenskommelse. Det är en rimlig hyreshöjning. Den blir lika stor för alla i Karlskrona kommun.

– Det är en väldigt låg hyreshöjning. Den täcker någorlunda avgiftshöjningarna för taxorna i Karlskrona, men den täcker inte fullt ut de bedömningar vi gör för kostnadsförändringarna för underhåll och fastighetsskötsel, säger Tommy Svensson, regionchef för Fastighetsägarna i Blekinge.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Inför förhandlingarna yrkade Fastighetsägarna på höjningar i fem olika steg beroende på område, där den högsta höjningen var 2,56 procent och den lägsta 1,76 procent.

Varför blev det ingen differentiering?

– För att Hyresgästföreningen inte ville det. Vi ansåg att det redan finns stora skillnader i hyrorna. I innerstaden har hyrorna stigit med 17 procent sedan 2008. Och det fick gehör, så det är vi nöjda med, säger Anders Björngreen.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

– Vi hade velat ha en differentiering och fortsätta med det arbetet, men vi har inte lyckats komma överens om det. Däremot ska vi sätta oss ner och jobba vidare med det, säger Tommy Svensson.

Diskussionerna fortsätter nästa år och då kommer också premisserna för förhandlingarna att komma upp. Fastighetsägarna vill att förhandlingarna ska grunda sig kostnader i stället för enbart bruksvärdet. De vill också att även hyresgästernas synpunkter ska finnas med i bruksvärdet.

Kommer ni att vara klara i höst?

Läs ocksåFler kämpar för att få ekonomin att gå ihop – stor oro för hyreshöjningJanor Ahmed

– Om vi ska ha med det i förhandlingarna måste vi vara det, säger Tommy Svensson.

I Karlskrona vill Hyresgästföreningen få tillbaka hyreshöjningen för 2015 i ett hus eftersom ett antal åtgärder inte var utförda, trots att de var förutsättningen för hyreshöjningen. Nu pågår arbetet i huset och därför har parterna kommit överens om hyreshöjning även för 2016.

– Höjningen är senarelagd till 1 april eftersom en del åtgärder pågår. Det har löst sig på ett bra sätt, säger Tommy Svensson.

Någon återbetalning av årets hyreshöjning blir det alltså inte tal om.

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har även enats om nästa års hyror i Ronneby. Där pågår också ett arbete med ett hyressättningssystem där hyresgästernas åsikter spelar in. Därför höjs hyrorna på samma vis som för Ronnebyhus. Fast i fyra steg i stället för Ronnebyhus fem, eftersom de privata fastighetsägarna inte har några hus på Hjorthöjden och Älgbacken som fick den lägsta kommunala hyreshöjningen. De privata värdarna höjer sina hyror med mellan 0,4 och 0,9 procent från 1 januari.

Än så länge är inte hyressättningssystemet helt genomfört och därför kommer parterna att fortsätta det arbetet under kommande år och kommer enligt planen att vara klart till 2017.

– Vi fortsätter arbeta i början av nästa år, konsterar Hyresgästföreningens förhandlare Sara Holmqvist.

Fakta: Hyreshöjningar i Blekinge 2016

Sölvesborgshem: 0 procent

Fastighetsägarna, Sölvesborg: 0,41 procent (1,81–2,21)

Fastighetsägarna, Olofström: 0,48 procent (1,99)

Karlshamnsbostäder: 0,5 procent

Olofströmshus: 0,5 procent

Fastighetsägarna, Karlshamn: 0,5 procent (1,48–1,88, snitt 1,68)

Fastighetsägarna, Karlskrona: 0,6 procent (1,76–2,56)

Heimstaden, Karlskrona: 0,6 procent

Ronnebyhus: 0,1–0,9 procent (i snitt 0,5 procent, yrkande i snitt 2,1 procent)

Fastighetsägarna, Ronneby: 0,4–0,9, snitt 0,625 (1,51–2,21, snitt 1,91)

Heimstaden, Ronneby: 0,9 procent

Karlskronahem: 0,2–1,0 procent, i snitt 0,6 procent (1,3)

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Gustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.