Annons

Privatvärd i Tibro får kulturstipendium

Tibro Bertil Lindström får Tibro kommuns kulturstipendium för sitt arbete med Brittgården. När han tar emot priset i januari är han inte längre bostadsområdets ägare.

Bostadsområdet Brittgården byggdes under 1960-talet och ritades av den brittisk-svenske arkitekten Ralph Erskine. Han är bland annat även känd som skaparen av Lilla Bommen i Göteborg, som populärt går under namnet Läppstiftet.

Bertil Lindström köpte Brittgården 2001 och sedan dess har mycket hänt. En hög andel tomma bostadsrättslägenheter blev till hyresrätter som sakta fylldes med hyresgäster. Renoveringar och uppfräschningar har lyft området.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I går utsågs Lindström till 2013 års kulturstipendiat av Tibro kommun för sitt arbete.
– Oväntat, men väldigt kul och stimulerande. Det är ett erkännande för det jobb jag gjort, även ur en kultursynpunkt, säger en glad Bertil Lindström.

I kommunens motivering står bland annat att Lindström får priset för sin förmåga att se morgondagens kulturarv genom sin ambition att i Erskines anda omsorgsfullt bevara och renovera Brittgården.

Annons

Och Bertil Lindström märker att arbetet fått effekt i Tibro. I början mötte han två kategorier: de som gillade bostadsområdet och de som inte gjorde det. Något mellanting existerade inte och motståndarna hade ett gemensamt, de hade aldrig bott på Brittgården. I dag möter Lindström inga kritiska synpunkter.
– Människor har nog förstått att området har ett värde, säger han.

Läs ocksåKalle ordnar kultur i kvarteret

Närmast står området inför ännu en förändring. Bertil Lindström, 67 år, säljer Brittgården av hälsoskäl. Under sitt nästa möte, den 16 december, väntas kommunfullmäktige klubba beslut om att kommunala bostadsbolaget Tibrobyggen tar över. Tillträde sker 1 januari.
– Jag har haft ett antal intressenter men vill inte sälja till vem som helst. Tibrobyggen är närvarande och detta känns som en bra lösning för mig, för Tibro och för hyresgästerna, säger Bertil Lindström.

Den 22 januari 2014 sker den officiella ceremonin och då tar Bertil Lindström emot kulturstipendiet och 5 000 kronor.

Annons

RELATERAT
Läs Hem & Hyras artiklar om när Bertil Lindström utsågs till årets företagare i Tibro 2010 och vårt reportage om bostadsområdet Brittgården från hösten 2012.

Läs också Fulsnygga funkishus med historia Privatvärd årets företagare i Tibro

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.