HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Privatvärdar i Varberg höjer hyran

Halland Årets uppgörelse för drygt 2 000 privata lägenheter i Varberg är färdig. Hyrorna höjs med 0,7 procent i snitt, men variationerna är stora mellan olika hus.
Nu är hyresförhandlingarna klara för 2 000 lägenheter i Varberg, bland annat Deromes.

Hyresgästföreningen och de privata värdarnas branschorganisation Fastighetsägarna GFR Varberg har kommit överens. Överenskommelsen rör större delen av Varbergs privatvärdar, bland annat Derome förvaltning med sina 900 lägenheter.

Snitthöjningen av hyror 2016 blir 0,7 procent. För en lägenhet med en hyra på 5 000 kronor innebär det en höjning med 35 kronor i månaden. I praktiken varierar dock höjningen mellan ingen alls och 1,2 procent beroende på var man bor.

Läs ocksåOmbildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter

Den nya hyran gäller från 1 januari och årets första månader kommer alltså retroaktivt.  

Förhandlingarna har pågått sedan oktober. Men enligt Marcus Atterstam, förhandlare på Hyresgästföreningen, har det inte gått trögt, bara varit glest mellan förhandlingstillfällena. Till skillnad mot det kärva läget för några år sedan anser han att förhandlingsklimatet varit gott. 

– Vi är så klart motparter med olika utgångspunkt, men det har gått framåt från början till slut. Vi har aldrig kört fast, säger Marcus Atterstam.

Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2022 – hela listan

Kontrasten är slående mot hur det ser ut i Göteborg. Där har Fastighetsägarna GFR strandat förhandlingarna och demonstrativt lämnat in uppgifter om 10 000-tals lägenheter till hyresnämnden.

– Vi är jätteglada över den här överenskommelsen. Den visar att systemet fungerar och att det går att komma överens, säger Marcus Atterstam.

Snitthöjningen ligger relativt nära den som Fastighetsägarna krävde från början. Men enligt Marcus Atterstam ville GFR ha toppnivåer på upp till fem procent. Detta eftersom vissa lägenhetsbestånd anses ”ligga fel” i förhållande till andra av samma standard och storlek.

Läs ocksåBilliga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggenBostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre.

– Vi arbetar tillsammans med systematisk hyressättning så att rätt lägenhet ska få rätt hyra. Men de ville ha en snabbare differentiering än vi. Båda parter har tagit ansvar och kompromissat så att vi kunnat nå en förhandlingslösning, säger Marcus Atterstam.

Hem & Hyra har sökt Fastighetsägarnas förhandlare Madeleine Johansson, men hittills inte kunnat nå henne.

  • Här hittar du listan över andra färdiga hyresuppgörelser i Halland för 2016.
  • Här hittar du de halländska värdarnas krav inför årets hyresförhandlingar.
Läs också 20 000 lägenheter i hus som hotas av översvämning – här är du extra utsatt Viola och Anitha har bott ett halvt sekel på samma adress

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.