Annons

Protesterade mot försäljningar

Gävle Sälj inte mitt hem! Visa att ni verkligen är allmännyttiga! Det var några av parollerna när Hyresgästföreningen protesterade mot Gavlegårdarnas utförsäljningar i lördags.
Hyresgästföreningen i Gävle protesterade mot Gavlegårdarnas planerade lägenhetsförsäljningar på Stortorget i lördags. Ulla-Maja Moilanen i blå jacka. Foto: BRITT MATTSSON

Mitt i julhandeln på luciadagen tog Hyresgästföreningen i Gävle, Ockelbo och Älvkarleby till orda på Stortorget i Gävle. Demonstrationen och mötet hade föregåtts av möten i Sätra och Bomhus där lägenheterna som ska säljas finns.

– Varför ska våra bostäder, våra hem, bli en handelsvara som någon ska tjäna pengar på? Allmännyttan ska vara en garant för att i stort sett alla ska ha möjlighet att få en bostad och vi hyresgäster har rätt till insyn i kommunägda bostadsföretag, sa Ulla-Maja Moilanen, styrelseledamot i Gävleföreningen, i sitt tal på mötet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresgästerna är oroliga för att de nya ägarna kommer att höja hyrorna och de vet att de över en natt mister sina extra kommunala köpoäng och att reglerna för underhåll inte gäller längre.

Annons

Gavlegårdarna har enligt ägardirektiven rätt att sälja 1 500 lägenheter fram till år 2020. De menar att de behöver sälja för att bygga:

– Vi säljer för att kunna öka takten i bostadsbyggandet och för att kunna frigöra kapital till nyproduktion, säger Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

– Jag kan inte förstå att de måste sälja över 700 lägenheter för att kunna bygga 100 nya. Och de har rätt att sälja, men de måste inte göra det, kommenterar Ulla-Maja Moilanen.

Annons

Frågan om försäljningarna kommer att avgöras av kommunfullmäktige i Gävle på deras sammanträdet i februari.

Fakta: Gavlegårdarnas försäljningar

2011 såldes 371 lägenheter på Brynäs till BrynäsBo. Lägenheterna är nu sålda till skånska Heimstaden.
2009 sålde Gavlegårdarna 239 lägenheter i Sätra till den lokale hyresvärden Svedinger. Lägenheterna köptes nyligen av HSB.
2002 såldes 579 lägenheter i Hille, Stigslund och Strömsbro till bland andra HSB.

Läs också Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden” Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.