HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny dom: Rätt att neka bidrag för nya tapeter – ”behövs inte för skälig levnadsnivå”

Nyheter Hyresgästen beställde nya tapeter och köksinredning som höjde hyran med närmare 800 kronor i månaden. Den kostnaden ska inte betalas av försörjningsstöd. Det slår förvaltningsrätten fast.
plusval, tapeter, försörjningsstöd, socialbidrag
Foto: Getty
Inte nödvändigt. Att beställa nya tapeter och annat som höjer hyran med nästan 800 kronor i månaden, ger inte rätt till utökat försörjningsstöd. Det slår Förvaltningsrätten i Uppsala fast.

För drygt två år sedan beställde hyresgästen, som bor i Västerås, ett antal så kallade plusval för att snygga till lägenheten. Det handlade om nya tapeter och färg i flera rum, samt nyare köksinredning. Allt som allt höjdes hyran med 795 kronor i månaden.

Hyresgästens hyra betalades av försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag. Individ- och familjenämnden i Västerås tyckte inte att uppfräschningen av lägenheten var nödvändig för att uppnå en skälig levnadsnivå och avslog försörjningsstöd för dessa kostnader.

Läs ocksåMargarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjernamatpriserna stiger

Kommunen avslog även hyreskostnader på närmare 700 kronor som inte hyresgästen på något vis kunnat styrka.

Satte smycken i pant

Socialkontoret hade även uppmärksammat att hyresgästens gjort en insättning på sitt konto på 7 450 kronor. Dessa pengar kom från pantsättning av smycken och en klocka.
Pengarna ansågs som en inkomst och togs med i bedömningen av biståndets storlek.

Hyresgästen höll inte alls med om kommunens bedömning och överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Pengarna för de pantsatta assessorerna användes till ena dotterns 18-årsfest och den andra dotterns student. Det var en stor tillfredställelse att kunna bidra till sina barns utveckling. Hon har sökt arbete och utbildning i tio år, men socialtjänsten hindrar henne från att arbeta och studera. Hon känner sig förnedrad och dåligt behandlad av individ- och familjenämnden.

Läs ocksåLånade pengar och for utomlands – ville ha bidrag till hyranTvådelad bild där man dels ser en svart silhuett, dels Ludvikahems logga på en husvägg.

Inte nödvändigt

Förvaltningsrätten i Uppsala går helt på individ- och familjenämndens linje. Hyresgästen har under tiden hon fick försörjningsstöd valt att höja sin boendekostnad. Nya tapeter har inte varit nödvändigt för att uppnå skälig levnadsnivå. Hyreskostnader för närmare 700 kronor som hon inte kunnat styrka ska inte heller betalas av det allmänna.

Pengarna från de pantsatta smycken och klockan ska också tas med i beräkningen över disponibel inkomst. Även om de använts till student och 18-årsfest.

Beslutet kan överklagas till kammarrätten fram till den 16 november.

Läs ocksåInget prövningstillstånd för fall om svartkontrakt och bidragUppsala kommun, logga på fasad
Fakta: Svårt att få försörjningsstöd för nya tillval

För att en extrakostnad utöver hyran ska räknas med i den faktiska boendekostnaden, vid ansökan om försörjningsstöd, förutsätts det som regel att kostnaden avser en obligatorisk avgift. Vad som bedöms vara en obligatorisk avgift utreds och bedöms i det enskilda ärendet. Det kan exempelvis handla om tillval som är gjorda i lägenheten innan hyresgästen flyttat in, eller innan personen fått behov av försörjningsstöd.

Källa: Anna-Karin Sandén, utredare Socialstyrelsen

Läs också Kommunen fortsätter neka hyresgäster med svartkontrakt bidrag - väntar på fler domar Ny dom: Rätt att neka hyresgäst utan giltigt kontrakt bidrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.