Annons

Ny dom: Rätt att neka bidrag för nya tapeter – ”behövs inte för skälig levnadsnivå”

Nyheter Hyresgästen beställde nya tapeter och köksinredning som höjde hyran med närmare 800 kronor i månaden. Den kostnaden ska inte betalas av försörjningsstöd. Det slår förvaltningsrätten fast.
plusval, tapeter, försörjningsstöd, socialbidrag
Foto: Getty
Inte nödvändigt. Att beställa nya tapeter och annat som höjer hyran med nästan 800 kronor i månaden, ger inte rätt till utökat försörjningsstöd. Det slår Förvaltningsrätten i Uppsala fast.

För drygt två år sedan beställde hyresgästen, som bor i Västerås, ett antal så kallade plusval för att snygga till lägenheten. Det handlade om nya tapeter och färg i flera rum, samt nyare köksinredning. Allt som allt höjdes hyran med 795 kronor i månaden.

Hyresgästens hyra betalades av försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag. Individ- och familjenämnden i Västerås tyckte inte att uppfräschningen av lägenheten var nödvändig för att uppnå en skälig levnadsnivå och avslog försörjningsstöd för dessa kostnader.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommunen avslog även hyreskostnader på närmare 700 kronor som inte hyresgästen på något vis kunnat styrka.

Satte smycken i pant

Socialkontoret hade även uppmärksammat att hyresgästens gjort en insättning på sitt konto på 7 450 kronor. Dessa pengar kom från pantsättning av smycken och en klocka.
Pengarna ansågs som en inkomst och togs med i bedömningen av biståndets storlek.

Annons

Hyresgästen höll inte alls med om kommunens bedömning och överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Pengarna för de pantsatta assessorerna användes till ena dotterns 18-årsfest och den andra dotterns student. Det var en stor tillfredställelse att kunna bidra till sina barns utveckling. Hon har sökt arbete och utbildning i tio år, men socialtjänsten hindrar henne från att arbeta och studera. Hon känner sig förnedrad och dåligt behandlad av individ- och familjenämnden.

Läs ocksåKräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjningEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Inte nödvändigt

Förvaltningsrätten i Uppsala går helt på individ- och familjenämndens linje. Hyresgästen har under tiden hon fick försörjningsstöd valt att höja sin boendekostnad. Nya tapeter har inte varit nödvändigt för att uppnå skälig levnadsnivå. Hyreskostnader för närmare 700 kronor som hon inte kunnat styrka ska inte heller betalas av det allmänna.

Pengarna från de pantsatta smycken och klockan ska också tas med i beräkningen över disponibel inkomst. Även om de använts till student och 18-årsfest.

Annons

Beslutet kan överklagas till kammarrätten fram till den 16 november.

Läs ocksåUnik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyraHem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu har en göteborgare fått sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.
Fakta: Svårt att få försörjningsstöd för nya tillval

För att en extrakostnad utöver hyran ska räknas med i den faktiska boendekostnaden, vid ansökan om försörjningsstöd, förutsätts det som regel att kostnaden avser en obligatorisk avgift. Vad som bedöms vara en obligatorisk avgift utreds och bedöms i det enskilda ärendet. Det kan exempelvis handla om tillval som är gjorda i lägenheten innan hyresgästen flyttat in, eller innan personen fått behov av försörjningsstöd.

Källa: Anna-Karin Sandén, utredare Socialstyrelsen

Läs också Unik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning? Prischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis - kräver tillbaka 32 000 kronor Så blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.