HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Råttorna är tillbaka – hot om 200 000 i vite

Nyheter Källaren är full med råttor, i alla åldrar och där har de levt och frodats i många år. I dag går respiten ut för ägaren att få bort dem. Grannar vittnar om att de är kvar.
Foto: Petra Martinsson
Myndigheterna lyckades inte nå ägaren i september för att komma in och inspektera. En låssmed fick anlitas och väl inne möttes de av en stark lukt. Från miljönämndens föreläggande.

Miljönämnden har förelagt värden att huset på Hövitsmansgatan på Olympia i Helsingborg ska råttsaneras senast den 9 december. Föreläggande, med flera punkter, är förenat med löpande vite på totalt 200 000 kronor. Men hotet verkar inte ha fått ägaren att åtgärda råttproblemen.

– De sitter där på morgonen. Flyttar inte på sig. De försvann ett tag men nu bor de inne i huset. Frågan är när de kommer upp ur våra toaletter, säger Trine Baadsgaard som bor i hyreshuset bredvid.

Läs ocksåRåttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna - "Det värsta hittills i min karriär"

”Råttorna har med all sannolikhet etablerat sig i källaren under flera års tid och tar sig in och ut genom avloppsnätet genom golvbrunnar i källaren”. ”Lukten av råttor är stark”.

Det konstaterar miljönämnden efter en inspektion i källaren i september där också Anticimex var med.

Grannen Trine Baadsgaard är förtvivlad och vill nu flytta. Hon var en av grannarna som i somras slog larm om att råttorna också besökte hennes hus och klättrade på balkongerna. Grannarna hade varit på myndigheterna tidigare men nu kom SVT på besök och ett inslag visades i Rapport.

Läs ocksåIskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Räddningstjänsten har förbjudit värden att driva ”hotellverksamhet” och miljönämnden har lagt förlägganden om åtgärder som måste göras. Bland annat att sopor måste hämtas. Vissa saker har åtgärdats utomhus men inspektionen i september visade stora problem inomhus.

– Detta kan inte vara sant. Och folk bor där inne. Jag fattar, fattar inte att detta får fortsätta, säger Trine Baadsgaard.

I oktober konstaterade miljönämnden att 42 personer var skriva på adressen.

Läs ocksåNadia och sonen bor i kappsäck efter lusterror från grannen: "Värden agerar för långsamt”lusangrepp, Märsta, Victoriahem, Nadia Berzizoui

Miljönämnden har haft mycket svårt att nå ägaren.
Hem&Hyra har försökt att nå honom på telefon utan reslutat.

 

Här kan du läsa mer:

Här har råttorna tagit över

Kommunen går akutinsats mot råttor  i hyreshus

Räddningstjänsten: Hyreshuset har blivit olagligt hotell

Rikskänd för råttor frågar sig: Är jag en bov?

Läs också Ylva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stopp Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.