Annons

Regionen positiv till säljplaner

Gotland Gotlandshem ska få möjlighet att pröva marknaden och bilda ett dotterbolag för eventuell försäljning av fastigheter. Det föreslår regionstyrelsen på Gotland.
Foto: Jenny Knutsson
Konkurrensverket lägger ned utredningarna mot Gotlandshem.

I början av december förra året meddelade kommunägda Gotlandshem att de vill få möjlighet att sälja av fastigheter med ett stort underhållsbehov. I går togs ärendet upp av regionstyrelsen på Gotland, som ställde sig positiva till bolagets planer.

— Det har inte fattats något beslut om att de ska sälja, utan det här innebär att de får fortsätta arbetet att undersöka marknaden för deras fastigheter. Varje objekt som de vill sälja måste sedan tas i fullmäktige, så det här är bara ett litet steg på vägen, förklarar Björn Jansson, (S), regionstyrelsens ordförande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Regionstyrelsen föreslår att fullmäktige i februari ger Gotlandshem tillåtelse att att pröva marknaden och får bilda ett särskilt säljbolag som ska hålla i försäljningen. De fastigheter som sedan ska säljas ska godkännas av fullmäktige.

Annons

Gotlandshem har klassat sina fastigheter i tre kategorier, avvecklingsfastighet, utvecklingsfastighet och försäljningsfastighet. Men hur många fastigheter som har hamnat i säljklassen är ännu inte känt.

— Det finns inte sagt hur många det är och det är ganska tidigt i processen. Det här kommer att dröja, minst ett halvår, tror jag innan vi ser vilka objekt man vill sälja, förklarar Björn Jansson.

Annons
Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Helt enig var dock inte regionstyrelsen. Regionrådet Brittis Benzler (V) reserverade sig när styrelsen skulle fatta beslut, rapporterar Sveriges Radio Gotland. Enligt Vänsterpartiet har Gotlandshem inte presenterat något underlag som motiverar en försäljning och att det kan bli en dålig affär för hyresgästerna.

Läs också Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof" Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.