HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rejält lönelyft för MKB:s nya vd

Halmstad Terje Johansson, ny vd för kommunala MKB i Malmö, får 110 000 kronor i månadslön. Det är högsta vd-lönen i Skåne och mer än tidigare vd:n Sonny Modig tjänade.

Terje Johansson har varit vd för HFAB, det kommunala bostadsbolaget i Halmstad, sedan år 2008. När han senare i höst lämnar vd-posten i Halmstadbolaget för jobbet som vd för MKB i Malmö höjer han sin lön med 25 000 kronor, från 85 000 kronor till 110 000 kronor. Det är den högsta vd-lönen för ett kommunalt bostadsbolag i Skåne. I jämförelse med HFAB är MKB dubbelt så stort, 22 000 lägenheter jämfört med 10 000. Men i Halmstad står HFAB för halva hyresmarknaden – i Malmö finns närmare 70 000 hyreslägenheter. Terje Johansson ser fram emot att ta över ansvaret för MKB.

– Min bild av Malmö är att det är navet i en tillväxtregion. Det händer väldigt mycket i Malmö och det känns väldigt spännande. Det är en stor utmaning, säger Terje Johansson.

Läs ocksåBodde nio månader i lägenheten – nu stämmer värden rökaren på 141 000 kronorMKB kräver en hyresgäst på 141 000 kronor efter att hon har rökt inomhus.

Vilka är din visioner för MKB?

– Det första jag ska göra är att ta in hur det är idag. Jag har inga klara bilder över vad jag vill göra utan jag vill lyssna in vad ägarna, hyresgästerna och medarbetarna tycker. Men jag vet att nyproduktionen är viktig. MKB är en stor aktör i Öresundsregionen och ett viktigt instrument för kommunen.

Sonny Modig, din företrädare, har hamnat i blåsväder när han efterlyst marknadsanpassade hyror. Vilken är din syn på dagens hyressättningssystem?

Läs ocksåNu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidareUlf Nilsson har Hyresgästföreningens symbol intatuerad på underarmen.

– Jag avstår från att recensera Sonny Modig. Som jag ser det fungerade bruksvärdessystemet bra innan den nya hyreslagstiftningen och det fungerar bra nu. Det system vi har i dag fungerar bra och det är det jag är fokuserad på. Affärsmässighet har alltid varit nödvändigt för att ett bolag ska överleva – det är enda sättet och därför innebär inte heller den nya lagstiftningen någon större dramatik. Sedan kan inte ett kommunalt bolag bidra till att underprissätta hyresrätterna. Men i Halmstad har inte det varit några problem.

Terje Johansson är 48 år och har bott i hyresrätt i 35 år. För närvarande delar han sin tid mellan en hyresrätt i Halmstad och villan i Göteborg där han bor med fru och tre tonårsbarn. Till Malmö följer dock hela familjen med. Flyttlaset för dem går dock först nästa sommar.

– Det är så klart en spännande upplevelse för oss allihopa, säger Terje Johansson.

Läs ocksåEfter tre flyttar på tre år - så fick Klara, 25, äntligen hyra i första handKlara Falkengren, 25, har fått sitt första förstahandskontrakt.

Läs mer:

De tre toppar löneligan i Skåne

Sonny Modig tvingas lämna MKB

MKB:s vd vill marknadsanpassa hyrorna

Fakta: Terje Johansson

Aktuell: Som ny vd för kommunala MKB i Malmö

Ålder: 48 år

Bor: Pendlar mellan hyresrätt i Halmstad och villa i Göteborg där familjen finns.

Familj: Hustru och tre tonårsbarn

Lön: 110 000 kronor i månaden som vd för MKB

Tidigare jobb: Vd för HFAB, Halmstad Fastighets AB, Utvecklingschef för bostadskoncernen Förvaltnings AB framtiden i Göteborg, Ekonomi- och personalchef för Konsument Göteborg.

Läs också Amir lurades av hyresbedragaren - hela familjen blev hemlös efter bluffen Så mycket kostade fusket i bostadskön – den misstänkte insidern krävs på miljonbelopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.