Annons

Rekordhögt antal beviljade bygglov i Malmö

Malmö Nästan 3 700 bostäder. Så många beviljades bygglov under 2016. Det är cirka femhundra mer än rekordet från förra året.
Rekord i bygglov.

En klar majoritet av byggloven rör hyresrätter – cirka 65 procent. Bostadsrätter står för 32 procent av byggloven och 3 procent gäller småhus. Det handlar framförallt om nyproduktion, men bygglov har även beviljats för att bygga om kontor, lokaler, vindar och liknande till bostäder.

Stadsbyggnadsnämnden summerar 2016 i ett pressmeddelande och konstaterar att det stora antalet bygglov har lett till att 2 800 bostäder har kunnat byggstarta under året, 400 fler än rekordåret 2015. Men det räcker inte om man vill vända bostadsbristen. Malmö växer med omkring 5 000 personer om året, vilket kommunen uppskattar skulle motsvara ett behov av 2 500 nya bostäder årligen. Till detta kommer bostadsskulden, den ackumulerade bostadsbristen, om uppskattningsvis 5 000 bostäder.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Därför fortsätter utformandet av detaljplaner för att bostadsbyggandet ska kunna fortsätta i ett högt tempo. Under året har stadsbyggnadsnämnden godkänt detaljplaner med drygt 2 900 bostäder, varav hälften vunnit laga kraft. Sedan tidigare finns drygt 9 000 bostäder inplanerade i olika detaljplaner.

– Det är mycket hårt arbete som ligger bakom de här fina siffrorna. Staden rår inte över själva bostadsbyggandet, men vad vi kan göra är att skapa förutsättningar för andra att vilja bygga. Då är bra planberedskap, en smidig organisation och goda relationer med byggbranschen a och o, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Annons
Läs också Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt" Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.