Annons

Kläderna blir rena utan tvättmedel

Norrköping Det går att tvätta utan medel. Det visar hyresgästernas test av en ny tvättstuga i Navestad. Nu kan metoden komma att provas på fler ställen.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyresbostäders nya tvättmedelsfria tvättstuga i Guldringen.

I början av året inledde Hyresbostäder ett försök med en ny typ av tvättstuga, där inget tvätt- eller sköljmedel behövs i maskinerna. Med avjoniserat vatten ska tvätten kunna bli ren ändå.

En testpanel med femton hyresgäster valdes ut att prova tvättstugan i Guldringen under ett antal månader. Nu har en första utvärdering gjorts av försöket. Resultatet visar att elva av de tretton som svarat på enkäten är nöjda eller mycket nöjda med hur ren deras tvätt har blivit.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Det har fungerat mycket bra, mig veterligen har ingen haft några problem med att få tvätten ren. Det vi fått synpunkter på är att det inte längre doftar rent om tvätten. Det har vi försök lösa genom att dela ut doftpåsar med lavendel, säger Joakim Eriksson, projektledare på Hyresbostäder.

Annons
Joakim Eriksson ansvarar för projektet på Hyresbostäder.

Nu är planen att öppna upp den tvättmedelsfria tvättstugan för andra hyresgäster i kvarteret. Men även fler tvättstugor kan få den nya tekniken framöver. Närmast väntar ett nytt test i ett annat bostadsområde.

— Vi skulle vilja prova tekniken i en till tvättstuga innan vi rullar ut det här på flera ställen. Vi behöver få in fler synpunkter om vad hyresgästerna tycker och tänker, säger Joakim Eriksson.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Enligt Hyresbostäder finns det flera fördelar med tvättmetoden. En tydlig vinst är miljön, där tvättmedel kan orsaka övergödning av sjöar. En annan vinst enligt hyresvärden är att metoden kan förlänga livslängden på tvättmaskinerna. Men det finns också utmaningar med att införa metoden på flera platser.

Annons

— Att man gör som man alltid har gjort och slänger in tvättmedel i alla fall. Det gäller att få med hyresgästerna på det här och att de är delaktiga, säger Joakim Eriksson.

Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.