HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Test för tvättar utan medel

Norrköping Går det att få tvätten ren utan tvättmedel? Det ska en grupp hyresgäster få prova i en ny typ av tvättstuga som invigts i Guldringen i Norrköping.

Många nyfikna hade samlats när Hyresbostäder i går visade upp en ny typ av tvättstuga i Guldringen i Norrköping. Här ska inget tvättmedel eller sköljmedel användas i maskinerna utan tvätten ska bli ren ändå.

— Det här är den roligaste invigningen jag varit med om. Att inte använda tvättmedel och inte ha så varmt vatten blir en vinst för miljön, säger kommunalrådet Karin Jonsson, (C) som invigde med ett knapptryck på en av maskinerna.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Genom att tvättmaskinerna körs med avjoniserat vatten ska smutsen försvinna utan att det behövs varken kemikalier eller höga vattentemperaturer. Allt tvätt körs i 30 grader. En metod som prövats på flera andra håll i landet, bland annat hos  Malmös kommunala bostadsbolag och ett hotell i Lund.

— Ska vi spara energi och miljön så känns det här helt rätt. Vi behöver inte bygga om tvättstugorna, utan det är en modul som sätts in mellan vattenkranen och tvättmaskinen, förklarar Joakim Eriksson, projektledare på Hyresbostäder.

Annons

Men tvättstugan i Guldringen är än så länge bara ett test. Under de kommande tre månaderna ska en grupp på 12–15 hyresgäster få prova att tvätta. Därefter ska försöket utvärderas innan det kan bli aktuellt med fler tvättstugor av samma typ.

Läs ocksåHyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

— Jag tycker det ska bli kul. Det är bra att prova något nytt och att värna om miljön ligger mig varmt om hjärtat, säger Marie Reuterstrand, hyresgäst och en av de utvalda testtvättarna.

Tror du tvätten kommer bli ren?

Annons

— Det får vi ju se, men det tror jag nog. Det gäller bara att alla följer reglerna och inte lägger i tvättmedel ändå, säger hon.

Läs ocksåNorrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna?
Läs också Sofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrorna Stadsdelen stryks från listan - samtidigt har brotten ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.