HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Renare matavfall ger lägre hyra hos Vätterhem

Jönköping Vätterhems hyresgäster får en hyreshöjning på 2,20 procent. Det står klart när bostadsbolaget och Hyresgästföreningen nu nått en ettårig överenskommelse, som sticker ut. En del av hyreshöjningen kan nämligen hyresgästerna själva påverka. 
Foto: Petra Marandi Roos
Renare matavfall ger lägre hyra hos Vätterhem.

Från och med januari 2020 innebär höjningen för en två på 50 kvadratmeter en hyresökning med en 50-lapp i månaden. De som bor i en trea på 75 kvadratmeter kan räkna med en månatlig hyreshöjning på 135 kronor.

– Det främsta skälet till höjningen är våra ökade byggkostnader, men även höjning av kommunala taxor, säger Thorbjörn Hammerth, vd på Vätterhem. 

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

Men faktum är att bostadsbolagets ökade kostnader egentligen bara motsvarar en höjning på 1,85 procent. Den andra delen av ökningen, 0,35 procent, grundar sig en ökade kostnader för sopsortering. När Junehem hämtar hyresgästernas matavfall måste det vara rent till 95 procent. Annars innebär det en extra kostnad. Men Vätterhems hyresgäster är ännu inga fullfjädrade sopsorterare. Deras avfall är bara rent till cirka 92 procent, vilket innebär extra kostnader för Vätterhem. Därför väljer alltså bostadsbolaget och Hyresgästföreningen att lägga till en höjning på 0,35 procent till hyran. 

Men den höjningen är inte huggen i sten. Om hyresgästerna skärper sig kan de räkna med belöning. Då kan nämligen hyreshöjningen bli lägre nästa år.

– Det här är en unik uppgörelse eftersom den bjuder in hyresgästen till att vara med och påverka hyran. Detta är avancerat boendeinflytande, säger Thorbjörn Hammerth. 

Läs ocksåHär fick 90 unga hyresgäster jobb

Nu ska Vätterhem anställa en projektledare som ska sprida information om hur hyresgästerna ska bli bättre på att sortera sitt matavfall. 

– Om hyresgästerna lyckas skapa renare matavfall får de mindre hyreshöjning nästa år. 

Läs också Betalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta När Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar 6 000 lägenheter i Uppsala får öppet nät

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.