Annons

Efter Hem & Hyras artikel: riksdagen vill ha svar om folkbokföringskaoset

Nyheter Finansminister Magdalena Andersson kallas till riksdagens skatteutskott för att ge svar på de frågor som väckts i och med Hem & Hyras artikel om fusk och handel med folkbokföringsadresser. Utskottet vill ha svar på vad regeringen ska göra för att "återställa ordning och reda".
Foto: Fotomontage András Frimmell
Nilkas Wykman kallar Magdalena Andersson till riksdagen med anledning av Hem & Hyras artikel.

Det är moderaten Niklas Wykman som vid dagens sammanträde i skatteutskottet i Riksdagen tagit initiativ till att kalla finansministern till utskottet med anledning av Hem & Hyras artikel om kaoset inom folkbokföringen och uppgifterna att 200 000 personer är skrivna på felaktiga adresser.

– Jag är väldigt glad att det skrivs om det här så det blir känt för allmänheten. Det är allvarliga missförhållanden inom folkbokföringen och väldigt stötande att människor med svag ställning utnyttjas på det här sättet. I den andra vågskålen ligger att folkbokföringen på ett utstuderat sätt används för bidragsbrott och fusk. Artikeln visar på många otrevliga och oacceptabla komponenter där både människor och system utnyttjas vilket visar att det behövs förändringar. Med anledning av det har skatteutskottet på mitt initiativ kallat finansministern till oss, så att regeringen får redogöra för hur de ser på problemen och vad de tänker göra åt dem, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Varför tar du upp den här frågan?
– Det ska vara ordning och reda i Sverige och det är det inte nu.

Annons

Det vi tar upp i vår artikel är att många känner sig tvingade att skriva sig på falska adresser på grund av bostadsbristen. Hur kommer man åt det med mer ordning och reda?
– Det gör man inte, men man kommer inte heller runt bostadsbristen genom att låta fusket fortgå. Problemen på bostadsmarknaden kräver andra lösningar.

För sex år sedan avskaffade Moderaterna felaktig folkbokföring som brott. Hur ser du på det nu?
– Den lagen är aktiv igen och det är bra. Den typen av politisk pajkastning hjälper oss inte i det här svåra läget, utan nu måste vi hitta konkreta sätt att gå vidare och se om och hur vi kan skärpa lagstiftningen. Vi vill bidra konstruktivt i regeringens arbete med detta och har de inga förslag kommer vi lägga egna, säger Niklas Wykman.

Annons
Läs ocksåJakten på en adress – här är människorna som betalar

Hem & Hyra söker finansminister Magdalena Andersson för en kommentar.

Läs också Äldre fuskfolkbokför sig för att få seniorlägenhet i Stockholm Allt fler fuskar med felaktiga adresser Felaktig folkbokföring - en alternativ väg in i samhället Skatteverket börjar granska om folk bor där de är skrivna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.