HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skatteverket börjar granska om folk bor där de är skrivna

Nyheter Tidigare har det varit tämligen riskfritt att skriva sig på en adress där man inte bor, trots att detta kan betecknas som folkbokföringsbrott. Nu spänner Skatteverket musklerna och ger sig efter personer som skenskriver sig för att bedriva kriminell verksamhet.
Foto: Kristina Wahlgren, Andreas Brunner

I fjol gjorde Hem & Hyra en kartläggning som visar att allt fler personer i Sverige folkbokför sig på en adress där de inte bor. Bara under ett och samma år uppskattade Skatteverket att mellan 5 000 och 10 000 människor skrev sig på en felaktig adress – och årligen får myndigheten in cirka 70 000 tips om misstänkt fusk.

I många fall kan de felaktiga adresserna bero på slarv eller okunskap, men skenskrivningar är också ett viktigt verktyg inom den organiserade brottsligheten. Att vara folkbokförd på en annan adress än där man bor är olagligt, men i nuläget inte straffbart, ett kryphål i lagen som kriminella gärna utnyttjar.

Läs ocksåAllt fler fuskar med felaktiga adresser

Sedan i april har Skatteverket för första gången någonsin arbetat med en särskild insats riktad mot folkbokföringskontroll, med hopp om att komma åt yrkeskriminella som använder skenadresser för felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet. I ett inledande skede granskas några hundra utvalda personer i Stockholmsområdet.

Till att börja med siktar myndigheten in sig på adresser där anmärkningsvärt många vuxna personer står skrivna.

– Vi har sett flera exempel på hur människor och deras identiteter utnyttjas i kriminella syften. Insatsen fokuserar på risker för systematisk organiserad brottslighet, säger Andreas Gårdlund, insatsledare på Skatteverket.

Läs ocksåSkatteverket skärper kontrollen av folkbokföringen

Granskningen omfattar förutom renodlat folkbokföringsbrott även skenseparationer och identitetsrelaterad brottslighet. I arbetet kommer Skatteverket att samverka med bland annat Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, polisen samt Tullverket och dela information som i andra fall hade varit sekretessbelagd.

Insatsen kommer senare att utvidgas även till andra delar av landet.

Läs också Så ska du skriva dig – för att inte bryta mot lagen Första HD-domen efter lagskärpningen – sambos måste ändra adress inom en vecka Hyresgäster utvandrade men behöll sina hyresrätter – nu sägs elva personer upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.