Annons

Riskerar 26 000 i vite

Örnsköldsvik Fastighetsbolaget Arkaden Ö-vik AB riskerar vite om inget görs åt de allvarliga bristerna i hyresfastigheterna i Bjästa. Nästa steg blir tvångsförvaltning.
Foto: Åsa Eriksson
, , , ,

Från livsfarliga balkonger till trasiga spisar. I juli åtog sig hyresvärden skriftligen att åtgärda totalt 18 brister hos hyresgästerna på Bjästabacken och Fagerlandsvägen. Men hyresgästerna har inte kontaktats av eller ens sett till sin hyresvärd sedan dess.

Två av de drabbade hyresgästerna är paret Arnelöv. Stig, 81, och Margit, 73. De bor en trappa upp på Fagerlandsvägen 4D och är beroende av hiss. Den som finns att tillgå har inte besiktats på 15 år. Hissdörren är inte automatisk och är så tung att de knappt kan klara av att använda den. Om de skulle våga.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nej, det gör vi inte! Den är rent farlig, säger Stig Arnelöv.

Läs tidigare artikel i Hem & Hyra: ”Vi vill ha hem sonen till jul”.

Hyresgästföreningens jurist Jan Nyström företräder hyresgästerna i ärendet. Eftersom värden inte hållit sitt löfte om åtgärder skickade han in en ansökan om vitesföreläggande.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Ärendet togs upp av hyresnämnden 19 januari och idag meddelades belutet om att bifalla ansökan.

Nämnden bedömer att bristerna ”inte är av bagatellartad betydelse” och att det inte är fråga om standardhöjningar utan om reparationer och försummat underhåll. Med ett undantag för en utomhusmålning, ska bristerna vara åtgärdade senast 28 mars. Annars ska ett vite på sammanlagt 26 000 kronor betalas.

Åtgärderna består bland annat i reparationer av ugn, balkongräcke och blandare. Hissen ska även besiktigas och ett kontrollmärke för godkännande sättas upp.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

– Gör han inte det så döms vitet ut och nästa steg blir att ansöka om särskild förvaltning, säger Hyresgästföreningens jurist Jan Nyström.

Annons

– Att han inte gör något åt bristerna visar på att värden inte respekterar varken hyresgästerna eller hyresnämndens beslut.

Nyström säger att det också kan bli aktuellt med ansökan om hyresnedsättning för hyresgästerna.

Hem & Hyra har kontaktat företrädaren för Arkaden för en kommentar, men han har inte velat svara på några frågor.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.