HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rivning blev renovering på Vallen i Skänninge

Mjölby Huset på Lilla Vallgatan 5 i Skänninge tömdes på hyresgäster och skulle rivas. Men efterfrågan på lägenheter har ökat igen och Bostadsbolaget har ändrat sig.
Foto: Jenny Knutsson
Johanna Karlsson, Emil Larsson Karlsson, Carin Jerlock, Olle Larsson Karlsson och Elin Larsson Karlsson gillar att umgås på gården. Men Johanna hade trivts bättre om lägenheten varit i fräschare skick.

För några år sedan såg situationen i Skänninge ganska dyster ut för kommunala Bostadsbolaget i Mjölby. Allt fler lägenheter stod tomma och bolaget ansåg sig tvunget att vidta åtgärder. Lösningen skulle bli rivning av huset på Lilla Vallgatan 5, som hade renoveringsbehov. Sakta men säkert tömdes de 23 lägenheterna på hyresgäster. Men huset står fortfarande kvat och nu renoveras det i stället.

– Eftersom trycket på lägenheter ökat så mycket i Skänninge var det inte längre försvarbart att riva, säger Charlotta Elliot, marknadschef på Bostadsbolaget.

Läs ocksåRadhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

Hon menar att Östgötapendeln, som gör det möjligt att resa med tåg från Skänninge till bland annat Motala, Mjölby och Linköping, har bidragit till att vända trenden.

– Pendeln har gjort det lättare att bo där.

Lilla Vallgatan 5 har två trappuppgångar och Bostadsbolaget har valt olika renoveringsmetoder för dem. Lägenheterna i 5B utsågs till ett pilotprojekt, där man testar stamrenovering med ett kassettsystem. Samtidigt renoveras badrummen. I 5A var inga åtgärder planerade, men en vattenläcka gjorde att bolaget ändå tvingades akutrenovera stammarna. Det gjordes med så kallad relining som inte medför några ingrepp i badrummen och dessa renoverades därför inte.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Det tycker Johanna Karlsson som bor i den trappuppgången är synd. Hon har sett hur arbete pågår i husets andra trappuppgång och önskar att även hennes badrum hade fått sig en uppfräschning. Detta trots att badrumsrenoveringar ofta innebär en standardhöjning som leder till högre hyra.

– Jag betalar 4 900 i månaden för min trea. Det hade faktiskt inte gjort något om hyran gått upp om jag fått en fräschare lägenhet. Den är i ganska dåligt skick, säger Johanna Karlsson.

Enligt Charlotta Elliot är inga särskilda åtgärder inplanerade för Johanna Karlsons trappuppgång.

Läs ocksåIngelas jobb: se till att färre förlorar sina hemEn kvinna med ljust hår står utomhus. I bakgrunden syns hyreshus.

– Men vi ser kontinuerligt över våra underhållsplaner.

Uthyrningen av lägenheterna i 5B har påbörjats och går enligt Charlotta Elliot bra.

Läs också Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Batteridrivet luciatåg fixade julstämning i Mjölbys bostadsområden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.